Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cao Gehandicaptenzorg geldt nu voor alle werknemers

11 januari 2021 Door de redactie Geen reacties

In november 2019 was de nieuwe cao Gehandicaptenzorg 2019-2021 een feit. Ruim een jaar later is deze cao ook algemeen verbindend verklaard, waardoor de afspraken gelden voor álle werkgevers en werknemers in de sector.

Wanneer een cao niet algemeen verbindend is verklaard, gelden de afspraken erin alleen voor werkgevers die bij Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) of MEE Nederland zijn aangesloten. Zorgorganisaties die hier niet onder vallen, kunnen dus volgens andere afspraken werken en dit kan leiden tot concurrentie in de branche.

Om dit te voorkomen hebben de betrokken cao-partijen om een algemeen verbindend verklaring (avv) gevraagd bij de minister van SZW. Het besluit van de minister is 9 december, na publicatie in de Staatscourant, in werking getreden. Vanaf die datum gelden dus voor alle werkgevers en werknemers in de gehandicaptenzorg dezelfde afspraken.

Dit betekent dat alle afspraken die buiten de cao om zijn gemaakt, vanaf 9 december nietig zijn verklaard. Voor de avv geldt namelijk geen terugwerkende kracht tot de ingangsdatum van de cao.

De cao Gehandicaptenzorg 2019-2021 is online te raadplegen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!