Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Campagne voor ‘Onbeperkt spelen’ van kinderen met beperking

3 november 2021 Door de redactie Geen reacties

Of een kind een beperking heeft of niet, ieder kind wil graag buitenspelen. Maar samen spelen gaat vaak niet, omdat speeltuinen niet zijn ingericht op kinderen die bijvoorbeeld blind zijn, in een rolstoel zitten of een verstandelijke beperking hebben. Daarom is het SamenSpeelNetwerk de campagne Onbeperkt spelen gestart, om te zorgen voor meer inclusieve speeltuinen.

Momenteel zijn negen op de tien speeltuinen niet geschikt voor kinderen met een beperking.  Dit betekent dat kinderen met een handicap er niet kunnen spelen, terwijl ze zo graag mee willen doen. Vaak gaan ze ver van huis naar school en is er dicht bij huis weinig waar ze kunnen spelen met buurtgenootjes. Ze voelen zich daarom vaak eenzaam. Het SamenSpeelNetwerk – een initiatief van het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, gefinancierd door het ministerie van VWS – wil hier verandering in brengen.

Bij het netwerk zijn 47 partijen aangesloten, waaronder gemeenten, speeltuinverenigingen en ontwerpers. Via de website onbeperktspelen.nl vinden zij handvatten hoe speeltuinen geschikt gemaakt kunnen worden voor kinderen met een beperking. Er staan ervaringsverhalen op van ouders, vrijwilligers en professionals die al met samenspelen aan de slag zijn gegaan.

Verzamelplaats
De website is eigenlijk de verzamelplaats voor alle kennis en kunde die er rondom onbeperkt spelen is. Ouders kunnen er kijken welke speeltuinen inmiddels voor kinderen met een beperking toegankelijk zijn, terwijl er voor speeltuinverenigingen, gemeenten en ontwerpers duidelijke tips op staan waar ze aan moeten denken als ze een speeltuin geschikt willen maken voor ieder kind.

De Nationale Postcode Loterij steunt het initiatief met het SamenSpeelFonds. Dit fonds biedt financiële ondersteuning om speeltuinen toegankelijk te maken.  |

Foto: SamenSpeelNetwerk

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!