Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Campagne voor meer kansen voor mensen met beperking

11 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

Rolstoeltennisster Esther Vergeer en Femke Halsema, voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), hebben de campagne Nederland Onbeperkt afgetrapt. Doel van de campagne is om mensen met een beperking zichtbaarder te maken in de samenleving en ze dezelfde kansen te geven als mensen zonder handicap. | Foto Guido Benschop

Het motto van de campagne Nederland Onbeperkt is 'Zo ver zijn we gekomen. En we willen door.' Mensen met een beperking doen meer mee in de samenleving. Het VN-verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een beperking dat Nederland onlangs heeft bekrachtigd, onderstreept dit. Toch zijn er nog veel drempels. Soms gaat dat letterlijk om het niet kunnen betreden van een gebouw. Soms zijn er niet te nemen barrières bij het volgen van een opleiding of vinden van werk. In de campagne vertellen mensen met een beperking wat het voor hen betekent om mee te kunnen doen.

Tientallen mensen met een beperking en hun naasten waren op donderdag 13 oktober bij de start van de campagne aanwezig op de Stadhuisbrug, in het centrum van Utrecht. Daar stonden twee megagrote kaarten waarop mensen konden schrijven wat een onbeperkte samenleving in de praktijk betekent.

Op de foto: Esther Vergeer en Femke Halsema (vlnr). Fotograaf Guido Benschop.

“Nederland Onbeperkt betekent voor mij dat het vanzelfsprekend is dat er mensen met een beperking zijn en dat zij vanzelfsprekend deel moeten kunnen nemen aan de maatschappij. Bijvoorbeeld op school, op het werk en bij de sportvereniging. Niet meer na hoeven denken of iets toegankelijk is of dat iets geaccepteerd is, maar dat het gewoon zo is”, zei Esther Vergeer, paralympisch tennisster en partner van de campagne.

“Voor mij betekent Nederland Onbeperkt gelijke rechten voor iedereen en dus ook voor mensen die door hun handicap harder moeten knokken om mee te kunnen doen. Er zijn nog te veel belemmeringen voor gehandicapten om echt deel te kunnen nemen aan de samenleving. Met het VN-verdrag voor mensen met een handicap vragen wij om die ongelijkheid op te heffen”, zei Femke Halsema, voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Voor Yangdan Go, een van de mensen die centraal staat in de campagne, betekent Nederland Onbeperkt "dat ik een echte baan heb in de ouderenzorg. Dat wil ik heel graag, want dan hoor ik er echt bij.”

Meer informatie over de campagne via www.nederlandonbeperkt.nu en campagne@nederlandonbeperkt.nu

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!