Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Campagne ‘Inclusieve Stembureaus’ weer van start

6 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

Stichting Prokkel streeft ernaar om bij verkiezingen in elke Nederlandse gemeente een inclusief stembureau te hebben, met daarin een duo van twee vrijwilligers waarvan er een een verstandelijke beperking heeft. Met de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november voor de boeg, is de campagne ‘Inclusieve Stembureaus’ weer gestart.

Volgens Stichting Prokkel deden bij de afgelopen verkiezingen zo’n 180 gemeenten mee aan dit initiatief en die waren er zeer positief over. De meeste van hen doen ook nu weer mee, maar aangezien Nederland 342 gemeenten telt, moet er nog wel wat werk verricht worden voor in iedere gemeente sprake is van minimaal één inclusief stembureau.

Diverse deelnemers met en zonder verstandelijke beperking hebben hun ervaringen gedeeld. Zoals Noortje, een ervaringsdeskundige. Zij vormde een duo met René en zij voelde zich helemaal gelijkwaardig aan hem. “Eerst werkten we samen voor de gezelligheid, maar later deden we elk eigen taken, want dat kon prima.” Zo heeft Noortje stembiljetten uitgedeeld en daarna stempassen gecontroleerd.

Ervaringsdeskundige Lieke geeft ter voorbereiding een online les aan vrijwilligers die mee willen doen. Zij vertelt wat er van je verwacht wordt op het stembureau en deze e-learning is een goede voorbereiding op de verplichte e-learning van de gemeente.

Wie mee wil doen, kan zich bij Stichting Prokkel aanmelden. Meer informatie en toolkits voor de werving zijn er ook te vinden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!