Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Campagne en podcast over sekszorg aan mensen met een beperking

2 juni 2021 Door de redactie Geen reacties

De StellingCast, de podcastserie van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gaat in gesprek met sekszorger Hans en cliënt Mike die regelmatig met hem afspreekt. Waarom komt seks vaak niet aan de orde bij mensen met een beperking? En als je gebruik maakt van de diensten van een sekszorger, voor wie is dan de rekening? Het blijken hete hangijzers, stellen Hans en Mike.

Voor Mike is het heel simpel: seks en intimiteit zijn wezenlijke onderdelen van het menselijk leven. Dus ook voor mensen met een beperking. “Gehandicapten willen ook gewoon seks”, zegt Mike. En daar moet veel meer openheid over komen. Nu rust er vaak nog een taboe op het onderwerp.

Hans vertelt over zijn werk bij SAR (Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling). Die organisatie bestaat al sinds de jaren 80, maar toch is er nog altijd geen wettelijke definitie van sekszorg (ook wel sociaal-erotische dienstverlening, sociaal sekswerk of seksuele dienstverlening genoemd). Hierdoor is het vaak niet duidelijk wie de rekening moet krijgen: de cliënt, de gemeente of de zorgverzekeraar? Het wordt tijd dat daar verandering in komt, vinden Hans en Mike.

Hans en Mike vertellen nog veel meer in een ontwapenend en open gesprek. De podcast van De Stellingcast over sekszorg is te beluisteren via Soundcloud, Spotify of YouTube. De bewuste aflevering maakt deel uit van een serie verhalen over seksualiteit, erotiek en intimiteit voor mensen met een beperking. De VGN maakte er een speciale campagnepagina voor. Je vindt hier onder meer de podcast, blogs, achtergrondverhalen en interviews.

Daarnaast was er eind mei ook een andere campagne waarin een film over sekszorg is vertoond. Productiebedrijf Fabuch Social Cinema maakte de korte film Ada, over de seksualiteit van de gehandicapte mens en de bijzondere zorg die sociaal sekswerkers en seksverzorgenden deze mensen kunnen bieden. Deze film werd eind mei online vertoond en “om fysieke liefde en genegenheid onder mensen met een beperking een gezicht te geven, de positie van sociaal sekswerkers en seksverzorgenden te versterken, en omdat we willen bevragen waarom deze vorm van zorg niet automatisch onder de zorgwet valt,” aldus filmmaker Fabian Jansen.  |  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!