Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Campagne ‘Beschut aan de bak’: hoe vraag je een beschutte werkplek aan?

29 augustus 2017 Door de redactie Geen reacties

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Szw) wil met de campagne ‘Beschut aan de bak’ mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hun begeleiders beter informeren over het aanvragen van beschut werk. Sinds begin dit jaar kunnen mensen met een beperking rechtstreeks bij het Uwv een advies voor beschut werk aanvragen. Is dat advies positief, dan moet de gemeente voor een passende plek zorgen.

De bedoeling van de campagne is meer bekendheid geven aan beschut werk, werkplekken voor mensen die in het normale arbeidsproces niet mee kunnen komen. Dat kan door een lichamelijke en/of verstandelijke beperking het geval zijn, of door een psychische aandoening.

Tegenwoordig regelen gemeenten een beschutte werkplek voor een aanvrager, maar de gemeente oordeelt niet zelf of iemand daarvoor in aanmerking komt. Dat is een taak van het Uwv.


Website en video’s
Op de website www.beschutaandebak.nl vind je informatie over beschut werk:

  • Wat is het?
  • Wie komt ervoor in aanmerking?
  • Wie regelt het?
  • Wat kun je zelf doen voor iemand die wellicht aan aanmerking komt voor beschut werk?


Verder zijn er drie korte video’s te bekijken met ervaringsverhalen van Mellanie, Gregory en Braechel, die allen een beschutte werkplek hebben gekregen.

Ook is er informatie- en promotiemateriaal beschikbaar, zoals posters, een flyer en een vragenlijst beschut werk. Deze laatste is bedoeld te bekijken of iemand wellicht in aanmerking komt voor het aanvragen van een beschutte werkplek. Daarna kan rechtstreeks bij het UWV een adviesaanvraag ingediend worden. Is de uitkomst positief, dan komt iemand in aanmerking voor een beschutte werkplek.

Meer informatie op www.beschutaandebak.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!