Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Buurtcirkel als woonondersteuning

25 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

In de regio Rotterdam zijn vijf 'Buurtcirkels' van start gegaan. In een Buurtcirkel wonen kwetsbare mensen zelfstandig bij elkaar in de buurt, zij zetten hun talenten in voor elkaar. Het daar succesvolle idee komt uit Groot-Brittannië, daar heet het KeyRing. Zorgorganisatie Pameijer wil buurtcirkels inzetten als woonondersteuning voor kwetsbare burgers. De zelfredzaamheid en het netwerk van de deelnemers worden vergroot en het beroep op professionele ondersteuning neemt af. Daarmee sluit het concept goed aan bij de uitgangspunten van de Wmo, aldus Pameijer in een persbericht.

Elkaar ondersteunen
Er zijn vijf Buurtcirkels van start: in Oud-Beijerland, Sliedrecht, Capelle a/d IJssel en in Rotterdam in de deelgemeenten Prins Alexander en Hoogvliet. De Buurtcirkels zijn begonnen met 6 deelnemers en groeien de komende tijd uit tot 12 personen. De deelnemers kregen voorheen een aantal uren per week ondersteuning van een begeleider van Pameijer of ze woonden in een (beschermende) woonvorm. Ze vormen nu een netwerk waarin ze allerlei praktische dingen voor elkaar doen. Ze hebben zelf de regie in handen en voor sommige deelnemers betekent het dat ze zelfstandig kunnen wonen. Een vrijwilliger die bekend is in de wijk, ondersteunt de deelnemers, helpt met het leggen van contacten met buurtgenoten, en roept professionele hulp in als dat nodig is.

Bijdrage aan de wijk
Volgens de ervaringen in Groot Brittanië is de hele buurt gebaat bij een Buurtcirkel. De saamhorigheid neemt toe, deelnemers en buurt betekenen iets voor elkaar. Zo is, aldus Pameijer, een inclusieve samenleving weer een stuk dichterbij waarbij talenten van mensen en niet hun beperkingen centraal staan.

Op de foto de start van de buurtcirkel in Oud-Beijerland

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!