Mensen met een handicap zijn het beste af 'gewoon in een wijk of buurt, maar wel zo zelfstandig mogelijk'. Dat zegt twee derde van een groep Nederlanders die zijn ondervraagd door Maurice de Hond. Het percentage ligt zelfs nog hoger (74%) bij Nederlanders die mensen met een handicap kennen. Slechts 13% vindt dat mensen met een handicap beter af zijn in een (gesloten) instelling.
Twee van de vijf Nederlanders vinden dat gehandicapten gediscrimineerd worden omdat er onvoldoende aanpassingen worden geregeld om te kúnnen werken. De cijfers komen uit een peiling van Maurice de Hond/Peil.nl onder ruim 1.800 mensen ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Het Dorp in Arnhem. De resultaten laten een grote verschuiving zien in het denken over mensen met een handicap. Vijftig jaar geleden was zelfstandigheid van mensen met handicap in de samenleving niet vanzelfsprekend. De legendarische televisieactie 'Open Het Dorp', met initiatiefnemer Arie Klapwijk en Mies Bouwman, bracht hier op 26 november 1962, verandering in. Het leidde tot de bouw van Het Dorp in Arnhem. Hier wonen nu 250 mensen met een lichamelijke handicap of met Niet aangeboren hersenletsel.
Geen last
99% van de Nederlanders heeft geen bezwaar tegen buurman met handicap. 5% daarvan geeft wel aan dat hij er geen last van wilt hebben.
84% heeft geen moeite met een gehandicapte collega. Alleen zijn die er nog niet zoveel, want mensen met een handicap komen er moeilijk tussen. De bereidheid om aanpassingen te doen, is vaak nog te laag.
Beroep op familie
Twee derde van de ondervraagden vindt dat er geen zwaarder beroep op familie mag worden gedaan. Bovendien mag er volgens driekwart geen maximum komen op de financiële steun voor mensen met een handicap zodat familie of vrienden niet verplicht worden een deel van de zorg op zich te nemen.