Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bussemaker maakt 1,2 miljard euro vrij voor pgb's

5 maart 2007 Door de redactie Geen reacties
Zorgkantoren mogen van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) 15 procent extra gaan uitgeven aan persoongebonden budgetten, pgb's. Thuiswonende zieken en gehandicapten die zelf hun zorg willen gaan inkopen, hoeven niet meer bang te zijn dat ze op een wachtlijst terechtkomen. De staatssecretaris heeft donderdag het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de opdracht gegeven de pot te verruimen. Het CVZ had een uitgavenstop afgekondigd toen de subsidiepotten sneller dan verwacht leeg dreigden te raken. Dit betekende dat er bij zes zorgkantoren van VGZ en Trias wachtlijsten zouden ontstaan voor nieuwe aanvragen voor eigen budgetten.
 
1,2 miljard
Het ministerie van Volksgezondheid gaat ervan uit dat er later meer geld voor de persoonsgebonden budgetten vrij komt omdat niet alle zieken en gehandicapten het geld opmaken dat hen is toegewezen. Maar omdat Bussemaker vindt dat iedereen snel over een eigen budget moet kunnen beschikken, heeft ze het CVZ nu al gevraagd de subsidiepotten alvast te verruimen. Daardoor is er nu ruim 1,2 miljard beschikbaar.
 
Extra geld
De staatssecretaris wil ook dat er meer geld komt voor de regeling. Dat zal geregeld moeten worden in de Voorjaarsnota waarin staat hoe de begrotingen van de ministeries voor het lopende jaar kunnen worden aangepast. "Op deze wijze zal ik er voor zorgdragen dat vanaf eind april in ieder geval sprake zal kunnen zijn van een correcte uitvoering van de pgb-regeling."
 
Groei
Steeds meer mensen kiezen ervoor hun zorg zelf te organiseren. Die groei gaat de laatste jaren steeds sneller. Vorig jaar steeg het aantal budgethouders met 18 procent. Elke maand kwamen er 1200 bij.
Mensen met een persoonsgebonden budget kunnen zelf bepalen wie ze over de vloer krijgen en op welke tijdstippen die persoon komt. Voor de overheid heeft het persoonsbudget als voordeel dat de zorg goedkoper is doordat er minder bureaucratie aan te pas komt.
 
Bron: ZorgVisie 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!