Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Burgers verwachten te veel van Inspectie

20 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Er is veel mis bij de Inspectie voor de gezondheidszorg, zegt de commissie die onder leiding van oud-minister Sorgdrager (foto) een analyse maakte van 600 inspectiedossiers. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid had om het onderzoek gevraagd, nadat de Inspectie negatief in het nieuws was gekomen. De commissie vindt dat burgers een foute verwachting hebben over wat de Inspectie mag en kan.

Volgens de commissie duurt de behandeling van een klacht te lang, en communiceert de Inspectie slecht met klagers. Die worden niet altijd serieus genomen. De Inspectie betrekt bij complexe zaken nauwelijks mensen van buitenaf bij het onderzoek. Voor een betere afhandeling van klachten van burgers moet de Igz een eigen meldpunt krijgen. Nu kunnen mensen klachten over de zorg alleen indienen bij de zorgverlener.

Onaangekondigd
Om zijn werk goed te doen, moet de Inspectie er 50 banen bij krijgen, en de regiokantoren in het land moeten dicht. Inspecteurs moeten vaker onaangekondigd gaan inspecteren, en minder tijd besteden aan uitgebreid rapporteren. Ook het computersysteem van de Inspectie moet flink worden verbeterd.

Signaal
De verwachtingen van burgers over de inspectie zijn volgens de commissie niet juist. Mensen gaan er vanuit dat de dienst een klacht in behandeling zal nemen, terwijl zij vaak worden doorverwezen naar een klachtencommissie van de betrokken zorginstelling. De Inspectie gebruikt de meldingen enkel als signaal. Daarover moet beter worden gecommuniceerd met klagende burgers.

Aanknopingspunten
Winnie Sorgdrager en onderzoeker Koos van der Steenhoven presenteerden hun bevindingen en adviezen maandag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De rapporten bevatten 'aantrekkelijke ideeën en aanknopingspunten,' aldus Schippers.

Lees het rapport van de commissie Sorgdrager 'Van incident naar effectief toezicht' op de site van het ministerie van Vws.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!