Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Buren positief over zorgwijk voor mensen met een verstandelijke beperking

28 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Wat vindt de omgeving van een ‘zorgwijk’ midden in een woonwijk? S&L Zorg onderzocht hoe omwonenden van hun zorglocaties dit ervaren. De meerderheid van de buren heeft er geen enkel probleem mee om naast zorgwoningen voor mensen met een verstandelijke beperking te wonen, er zijn zelfs fans.

Ook mensen met een verstandelijke beperking willen bij voorkeur zo gewoon mogelijk wonen, in de buurt, midden in de samenleving. Zorgorganisatie S&L Zorg biedt zorg en begeleiding aan meer dan 400 mensen met een verstandelijke beperking, waarvan het overgrote deel ook in woonvormen van S&L Zorg in de wijk woont.

Naast diverse woningen in de wijk heeft de zorgorganisatie twee zorgwijken:

  • In Roosendaal is dat Sterrebos, een wijk als elke andere wijk waar zo’n 200 mensen met een verstandelijke beperking bij elkaar wonen.
  • In Bergen op Zoom wonen circa 100 mensen in hun ‘eigen’ Lambertijnenhof, een zorgterrein in een woonwijk.


Om te peilen hoe de buurt over deze bijzondere zorglocaties denkt, werd aan 1.500 omwonenden gevraagd om een korte vragenlijst in te vullen. Het onderzoek was volledig anoniem.


De resultaten waren overwegend positief. Maar liefst 84 procent van de omwonenden zou bij het kiezen van een volgende woning een zorgwijk in de buurt prima vinden. Sommigen blijken zelfs ‘fan’. Twaalf procent zou het een pluspunt vinden om te wonen in een buurt met een zorgwijk. Slechts 4 procent van de ondervraagden zou haar volgende woning liever in een buurt zoeken zonder zorgwijk nabij.


Geen overlast

Omwonenden gaven aan niet veel overlast te ervaren van de zorgwijken. De meeste deelnemers aan de vragenlijst, 88 procent, gaven aan geen of weinig overlast van de zorgwijk te ervaren.


Dat de buurt zo positief oordeelde ligt wellicht ook aan de activiteiten die S&L Zorg met regelmaat organiseert en waar ook bewoners uit de buurt welkom zijn. Zo is er met Koningsnacht de traditionele vrijmarkt waar veel voor kinderen uit de buurt georganiseerd wordt, en in het najaar vindt weer de jaarlijks drukbezochte Halloweentocht plaats.

Lees meer over S&L Zorg op de website, of in eerdere Klik-artikelen:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!