Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Buren klagen dagcentrum aan wegens geluidoverlast

5 december 2012 Door de redactie Geen reacties

Een echtpaar in Hengelo voert een juridische strijd tegen het naast hun huis gelegen kinderdagcentrum voor kinderen met meervoudige handicaps Toermalijn (stichting Aveleijn). Het echtpaar heeft enorm veel last van de geluiden die de kinderen maken als ze in de tuin van het dagcentrum spelen.

De rechtbank heeft besloten dat er een deskundigenonderzoek moet komen, en heeft als tussenoplossing besloten dat de kinderen een aantal maanden alleen op bepaalde uren in de tuin mogen spelen. In actualiteitenrubriek Eén vandaag werd deze week aandacht aan de affaire besteed. De zaak gaat verder dan dit ene dagcentrum, is de strekking van de reportage. De definitieve uitspraak van de rechter zal grote gevolgen hebben voor mensen met een beperking die in woonwijken wonen of hun dag besteden.

In de reportage beschuldigt de advocaat van het echtpaar de gemeente Hengelo ervan dat er is gesjoemeld met bestemmingsplannen en bouwvergunningen, om op die manier het dagcentrum in een bestaande woonwijk te kunnen bouwen.

Kritische ouders
Personeelsleden zeggen geschokt te zijn door de termen die de klagers gebruiken om de geluiden van de kinderen te beschrijven. In de uitzending komt ook een woordvoerder van het Landelijk netwerk kritische ouders van verstandelijk gehandicapten aan het woord. Deze organisatie heeft het nooit een goed idee gevonden om mensen met ernstige beperkingen in de samenleving te huisvesten. In afgelegen instellingen kunnen ze doen en roepen wat ze willen, zonder dat iemand er last van heeft, vindt het netwerk.

Binnen blijven
In de voorlopige uitspraak staat dat de kinderen tot 8 januari 2013 alleen nog op de speelplaats mogen zijn tussen 10 en 11.45 uur, en tussen 13.00 en 14.45 uur. Iedere dag als er buiten die tijden toch een kind buiten speelt, moet Aveleijn, de beherende stichting, 500 euro betalen, tot maximaal 12.500 euro.

De uitspraak is te vinden op de site Rechtspraak.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!