Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bureaucratie bij zorg voor ernstig meervoudig beperkt kind

10 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

Ouders van kinderen met een ernstige beperking doen er vaak jaren over om de zorg voor hun kind thuis te regelen. In een uitzending van televisieprogramma De Monitor is te zien hoe de bureaucratie in Nederland goede en stabiele zorg voor deze kinderen in de weg staat.

In de uitzending van De Monitor vertellen een aantal ouders met een ernstig beperkt kind over de zoektocht langs zorginstellingen en instanties die de toegang tot zorg verlenen. Vaak worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Want wie gaat die uitgebreide zorg leveren en betalen? Komt het van de gemeente? De zorgverzekeraar? Of toch de Rijksoverheid?

Ouders worden wanhopig van de hoeveelheid regels waar ze aan moeten voldoen en de ingewikkelde aanvragen die ze moeten indienen om de zorg voor hun kinderen goed te regelen. Ook krijgen de kinderen te maken met veel wisselende hulpverleners, waardoor de continuïteit van de zorg in gevaar is.


Co-piloot
Teun van de Keuken gaat op zoek naar het antwoord op deze vragen en spreekt ook met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het lot van ouders met ernstig beperkte kinderen. Hij maakte vorige week in het nieuwe beleidsprogramma voor de gehandicaptenzorg bekend dat deze gezinnen een soort extra hulpverlener krijgen die al het regelwerk uit handen neemt.

Een moeder reageert in de uitzending sceptisch op dit idee. “Dan loopt deze hulpverlener nog steeds tegen dezelfde muren aan.”  |

Bekijk de
uitzending van De Monitor, die dinsdag 9 oktober om 21.25 uur te zien was op NPO 2.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!