Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Budgetplanner voor mensen met een licht verstandelijke beperking

14 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben een grotere kans om in de schulden te raken. Zij hebben vaak problemen met concentratie, rekenen, langetermijndenken en abstract redeneren, vaardigheden die je nodig hebt om goed met geld om te kunnen gaan. Het Vlaamse SAM, steunpunt Mens en Samenleving ontwikkelde daarom een budgetplanner voor deze doelgroep om schuldproblemen te voorkomen.

Bij de eenvoudige en overzichtelijke budgetplanner ‘Weet waar je geld naartoe gaat’ hoort een gidsje voor begeleiders met tips rond de begeleiding bij dit thema. Het is te downloaden via Kennisplein.be. De leidraad besteedt aandacht aan de werkwijze, hoe je begint met budgetteren en legt de nadruk op het begrijpelijk uitleggen aan de cliënt. Het bevat voorbeelden van alle mogelijke vormen van inkomsten, uitgaven en toeslagen, zodat aan elk aspect gedacht wordt bij het maken van een budgetplan met de cliënt. Het eindigt met een aantal nuttige links naar meer informatie rond budgetteren en schuldhulpverlening.

Via een Excel-document is de budgetplanner te bestellen per 20, 50 of 100 stuks (voor respectievelijk 50, 110 en 200 euro exclusief verzendkosten). Elke planner bevat een budgetrooster per maand, steeds afgesloten met een tip over omgaan met geld. Zoals: ‘Zet nooit je handtekening onder een document dat je niet begrijpt. Praat erover met je begeleider.’   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!