Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Budgethouders onder 10-uursgrens straks zonder zorg

23 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

42.000 budgethouders verliezen per 1 januari 2014 hun pgb. Zij hebben alleen begeleiding nodig voor minder dan 10 uur per week, waardoor zij geen pgb meer krijgen, maar voor zorg naar een instelling moeten. Die zal in veel gevallen nee verkopen, blijkt nu uit een meldactie van belangenvereniging Per Saldo, Balans en de Nva.

85% van de budgethouders of vertegenwoordigers die meededen aan de meldactie zegt geen passende zorg te kunnen vinden bij instellingen (zogenoemde zorg in natura). 56 procent van alle invullers heeft zelfs al bij verschillende zorginstellingen geïnformeerd en nee op het rekest gekregen.

Vaste begeleider
Het gaat vaak om mensen met psychiatrische beperkingen zoals autistisch spectrum stoornissen, niet-aangeboren-hersenletsel en mensen met een lichte verstandelijke beperking. "Zij hebben vaak moeite met veranderingen en hechten daarom aan een vaste begeleider. Bij zorginstellingen is het in de meeste gevallen lastig om altijd dezelfde begeleider te krijgen, terwijl ze dat met een pgb wel kunnen organiseren," zo schrijft Per Saldo in een persbericht op hun website.

Ook Actiz, branchevereniging van thuiszorginstellingen, laat weten problemen te voorzien als deze groep volgend jaar op de deur klopt van zorginstellingen. Directeur Aad Koster van Actiz: "Het kabinet draagt in de onlangs verschenen hoofdlijnenbrief voor de langdurige zorg eigen regie hoog in het vaandel. Hierbij past het niet om mensen die hun zorg al via een pgb ontvangen in 2014 zeggenschap en keuzevrijheid te ontnemen."

Duurder
Toch wil het kabinet deze maatregel doorvoeren. Dat ze met deze maatregel geld besparen is een misvatting, zo schrijft PerSaldo. "Mochten mensen al zorg vinden bij een instelling, dan is dat een stuk duurder dan dat de zorg met een pgb wordt georganiseerd; zorg ingekocht met pgb kost gemiddeld 65 procent van het natura-tarief."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!