Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Budgetcursus voor mensen met licht verstandelijke beperking

23 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Onze samenleving wordt steeds ingewikkelder, onder andere vanwege de toenemende digitalisering. Dit stelt steeds hogere eisen aan de digitale vaardigheden en andere vormen van redzaamheid. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is dat nog ingewikkelder dan voor anderen. Het Nibud en de Hogeschool Utrecht ontwikkelden voor hen een eigen budgetcursus.

Mensen met een LVB zijn vaak laag opgeleid, hebben meestal wisselend of laagbetaald werk en zijn daardoor vaker niet of minder financieel redzaam. Ze lopen daardoor een groter risico op schulden. Het Nibud en de Hogeschool Utrecht hebben daarom een budgetcursus gemaakt voor mensen met een LVB: Goed zorgen voor je geld.

Concreet
Met deze cursus leren mensen met een LVB kennis en vaardigheden over omgaan met geld te vergroten. De budgetcursus is aangepast aan de behoeften van de doelgroep. De PowerPointpresentaties bevatten bijvoorbeeld veel verhelderende foto’s en video’s van voorwerpen en situaties. De taal is gemakkelijk en concreet.

Ook is het lesmateriaal zo opgezet dat kennis in kleine stukken wordt aangeboden. Concrete voorbeelden en praktische oefeningen helpen de kennis en vaardigheden te verwerven. In iedere bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de leerdoelen, acties en sociale kaart. Zo hebben deelnemers ook na de budgetcursus een overzicht van bij welke vragen ze waar terecht kunnen.

Onderwerpen
De onderwerpen zijn ondergebracht in vijf thema’s:

  • wat moet je regelen?;
  • je geldzaken op orde;
  • rondkomen;
  • denken aan de toekomst;
  • omgaan met mogelijke risico’s.

De lesmaterialen worden jaarlijks geüpdatet. De training kan worden gegeven door een Nibud-trainer, die deelnemers in vijf bijeenkomsten van 2 uur meeneemt door het lesmateriaal. Ook is er een Train-de-Trainer traject mogelijk via het Nibud.  |

De budgetcursus Goed zorgen voor je geld is te vinden in de Nibud-webwinkel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!