Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Broers veroordeeld tot cel wegens uitbuiting gehandicapte man

30 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

De rechtbank in Zwolle heeft twee broers uit Deventer veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien en tien maanden wegens uitbuiting van een verstandelijk beperkte man. Ook werden ze veroordeeld voor betrokkenheid bij hennepteelt, oplichting van een verzekeringsmaatschappij en diefstal van geld van de man. Een van de broers is daarnaast veroordeeld wegens ontucht met de minderjarige dochter van de man.

De vriendinnen van de broers, werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand en een werkstraf van 40 uur. Het slachtoffer was aanvankelijk bevriend met de twee broers en hun familie. Omdat hij slecht kan lezen en schrijven, had hij in goed vertrouwen zijn financiële administratie en pinpas aan hen overgedragen. In de loop der tijd veranderden de verhoudingen. De broers maakten misbruik van de afhankelijke positie waarin de man verkeerde en dwongen hem werkzaamheden te verrichten. De man moest twee weken lang gedurende extreem lange werkdagen onder slechte omstandigheden en zonder loon, in de garage van een van de broers vlees verwerken tot hondenvoer. Ook haalden de broers geld van de rekening van de man. Hieraan kwam pas een einde nadat de man een zelfmoordpoging had gedaan.

Hand- en spandiensten
De rechtbank achtte niet bewezen dat de man is gedwongen tot het verrichten van nog meer werkzaamheden over een periode van drie jaar. Zo zou de man volgens de officier gedwongen zijn tot het klussen in woningen van de broers en het slopen van auto's. Uit het bewijsmateriaal was volgens de rechtbank niet op te maken wanneer het vriendschappelijk verrichten van hand- en spandiensten overging in uitbuiting. Ook heeft de politie in het opsporingsonderzoek fouten gemaakt, waardoor afbreuk is gedaan aan de betrouwbaarheid van de verklaringen van het slachtoffer. Wel achtte de rechter bewezen dat de twee weken durende vleesverwerkingswerkzaamheden ver over de grens zijn van wat normaal is binnen een vriendschap. Vanwege die onvoldoende bewijsvoering zijn de straffen lager dan de door de officier geëiste straffen van 6,5 en 5 jaar. De rechtbank achtte verder niet bewezen dat de vriendinnen van de broers betrokken waren bij de uitbuiting.

Ontucht
Eén van de broers is ook veroordeeld wegens het plegen van ontucht met de toen 15-jarige dochter van de verstandelijk beperkte man. De mannen en één van de vrouwen zijn daarnaast veroordeeld voor het telen van hennep in een pand in Deventer. De andere vrouw werd samen met beide broers veroordeeld wegens het stelen van geld van de bankrekening van de man. De broers werden ook schuldig bevonden aan het oplichten van een verzekeringsmaatschappij door valselijk op te geven dat hun auto was gestolen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!