Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

“Broeder doodde jongens St.Joseph"

7 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Een voormalige hoofdverpleegkundige van Sint Joseph in Heel heeft op tv verklaard dat een broeder begin jaren ’50 twintig verstandelijk gehandicapte jongens heeft gedood. Nico van Hout vertelde op tv en in de Volkskrant dat ene broeder Augustinus, de opvolger van de dodende geestelijke, hem dat heeft verteld toen hij werd ingewerkt.

Volgens Van Hout, die van 1969 tot 1995 in Sint Joseph werkte, leidde broeder Augustinus hem langs twee linnenkamers toen hij werd ingewerkt. Hij zei: “Hier stonden ooit de kisten, en hier werden de jongens doodgemaakt.”

Van Hout zegt dat hij het verhaal met de geneeskundige directeur heeft besproken, die was begin jaren ’50 huisarts in Heel en moest de overlijdensverklaringen tekenen. In de jaren ’80 zou Van Hout het opnieuw hebben verteld aan de nieuwe directeur en nog weer later aan de voorzitter van de Raad van toezicht. Maar er is nooit een onderzoek gestart. Op het ogenblik onderzoekt justitie in Roermond de dood van 34 jongens die tussen 1952 en 1954 in Sint Joseph woonden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!