Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Brochure voor gemeente over ouderen met verstandelijke beperking

8 september 2015 Door de redactie Geen reacties

De groep ouderen met een verstandelijke beperking groeit. Maar om hoeveel mensen het gaat en wat zij nodig hebben, dat weten de meeste gemeenten niet. Wat wel zou moeten, omdat veel van de zorg voor deze mensen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning moet worden betaald. Koepelorganisatie gehandicaptenzorg Vgn heeft nu een brochure met feiten uitgegeven over ouderen met een verstandelijke beperking.

Ouderen met verstandelijke beperkingen hebben bijzondere gezondheidsproblemen en lopen meer risico’s dan andere ouderen.  Als mantelzorgers en hulpverleners niet op de hoogte zijn van hun bijzondere behoeftes, zullen ze geen goede hulp krijgen, en zal hun leven er hard op achteruit gaan. Ze lopen kans op vereenzaming, misbruik, verloedering, ongelukken, en zullen een sterker beroep doen op de gezondheidszorg dan wanneer ze wel de juiste ondersteuning krijgen.

Ouderdomsziekten
Volgens een ruwe schatting wonen in Nederland nu 25.000 ouderen met een lichte verstandelijke beperking en 13.500 met een ernstige verstandelijke beperking. Verstandelijk gehandicapten worden vanaf het 50e levensjaar tot de ouderen gerekend. Mensen met het syndroom van Down of met een ernstige verstandelijke beperking worden al vanaf hun 40ste als oudere beschouwd.

Een deel van de mensen met een lichte tot matige beperking maakt een normaal verouderingsproces door. Velen krijgen al op veel jongere leeftijd te maken met ouderdomsziekten dan normaal begaafde mensen.

De brochure heet 'Factsheet Ouderen met een verstandelijke beperking’, en is te downloaden op de site van de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!