Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Britse film over impact nieuwe test op downsyndroom

4 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

In het Verenigd Koninkrijk plegen negentig procent van de mensen die te horen krijgen dat ze een kindje met downsyndroom krijgen abortus. En dus zijn er grote zorgen over het effect van de nieuwe prenatale Nipt-test, waarmee dit syndroom makkelijker is op te sporen. Actrice Sally Philips maakte hierover de indringende documentaire A World Without Down's Syndrome.

Ook in het Verenigd Koninkrijk maakt de komst van de nieuwe Niet invasieve prenatale (Nipt)-test net als in Nederland een discussie los. Met de test wordt het makkelijker om voor de geboorte op te sporen of een kindje downsyndroom heeft, maar dit stelt de toekomstige ouders ook voor de keuze of zij dit kindje willen houden.

Actrice Sally Philips (bekend van onder meer haar rol in de film Bridget Jones) maakte een film over de impact hiervan. Ze heeft zelf een zoon het syndroom van Down, de 12-jarige Olly. “Maar dit is geen film over Olly en het gaat niet alleen over downsyndroom,” legt ze uit. “Het is een film over de vraag: in wat voor maatschappij willen we leven? En wie mag er volgens ons in die maatschappij leven?”

Bekijk een fragment waarin Sally uitlegt hoe pijnlijk het is om telkens te horen dat een kindje met downsyndroom krijgen geen goed idee is.

A World Without Down's Syndrome is 5 oktober uitgezonden op BBC 2. De film is alleen voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk online terug te kijken. Op de website van de BBC vind je wel een voorproefje van de film en een uitgebreid artikel over het onderwerp.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!