Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Britse budgethouders moeten voor geld naar gemeente

2 juli 2015 Tjitske Gijzen Geen reacties

Felle protesten van mensen met een beperking vorige week in het Britse House of Commons hebben niet kunnen voorkomen dat vanaf 1 juli de Britse variant van het pgb is afgeschaft. Meer dan 17.000 mensen maakten gebruik van dit Independent Living Fund.

Een deel van dit geld gaat nu naar gemeenten. In Groot-Brittanië is al jaren een strijd aan de gang over het behoud van het Independent Living Fund, dat in 1988 is ingesteld. Sinds mensen met een beperking ook bij lokale autoriteiten aan kunnen kloppen voor vergoedingen, wil de Britse regering van het algemene ILF-budget af, omdat het teveel bureaucratie zou opleveren.

Bezuiniging
Belangenorganisaties van mensen met een beperking zien de overheveling naar gemeenten als een verkapte bezuiniging. Gemeenten krijgen namelijk minder geld en mogen het geld flexibel besteden; het geld wordt niet gelabeld als budget voor mensen met een beperking.

Net als in Nederland zijn tegenstander van deze Britse kanteling ook bang dat gemeenten vooral naar de kosten zullen kijken en hun beslissingen daarop zullen baseren.

Alternatieven
Noord-Ierland, Schotland en Wales hebben besloten het Independent Living Fund op een andere manier voort te zetten, en hebben een alternatieve regeling in het leven geroepen. De overige mensen die van ondersteuning afhankelijk zijn in Groot-Brittanië moeten voortaan aankloppen bij hun gemeente.

Bekijk een film van actievoerders met uitleg over het ILF
Lees meer over de protesten tegen de afschaffing van het ILF

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!