Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Brieven van instanties maken mensen hulpbehoevender

28 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

De buurman helpt zijn hulpbehoevende buurvrouw elke week met het lezen van de honderden brieven die zij jaarlijks van instanties krijgt. Het kost hem tijd, maar hij begint zich gaandeweg ook te realiseren hoeveel stress al die vaak onbegrijpelijke post de buurvrouw oplevert.

Want tussen alle overbodige berichten en nieuwsbrieven over wat de instantie wil, van plan is, verandert, of bedoelt, zit geregeld een mededeling die invloed heeft op het leven van de vrouw: ze moet een hulpmiddel inleveren, of er ergens anders om vragen. Ze moet er meer voor betalen of er opnieuw voor worden gekeurd. Ze wordt geacht zich ergens te melden of in te schrijven. Daarom móet ze al die brieven wel lezen. Journalist Stephan Steinmetz is de buurman die mevrouw De Vries al een paar jaar door haar rijstebrij van onbegrijpelijke maar toch bedreigende teksten heen helpt. Hij raakte steeds meer verbijsterd over wat overheid, semi-overheid en zorgorganisaties kwetsbare mensen aandoen met hun vaak overbodige mededelingen en hun beleidswijzigingen, en dan met name de marktwerking in de zorg. In zijn boek De brievenbus van mevrouw de Vries , de gekmakende post van onze (semi)overheid doet hij verslag van zijn ervaringen en levert hij commentaar op de kille beleidsvisies van de overheid.

Slechter functioneren
Een erg leerzaam boek voor zowel ambulante begeleiders van mensen die zelfstandig wonen, als voor de zenders van brieven. Voordat een instantie of organisatie zijn cliënten een brief, nieuwsbrief of beleidsvoornemen stuurt, zou die zich eerst eens moeten afvragen wat die post doet met de mensen aan wie hij wordt gestuurd. Want uit het boek wordt glashelder dat ondanks alle goede bedoelingen (hopen we) cliënten er slechter van gaan functioneren. En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die het hulpverleners en mantelzorgers (en lieve buurmannen) kost om al die post door te worstelen en mensen gerust te stellen of te helpen met een reactie op de brief.

De brievenbus van mevrouw De Vries. Gekmakende post van onze (semi)overheid. Door Stephan Steinmetz. Uitgeverij Atlas. Prijs e 16,95

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!