Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Brandveiligheid in de zorg moet beter

27 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

Het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van personeel en cliënten in zorgorganisaties kan en moet beter. Daarom zijn brancheorganisaties samen met de brandweer het project 'Geen nood bij brand' begonnen. Met aandacht voor bouwkundige en technische aspecten, en maatregelen om de woonomgeving veiliger te maken.

Volgens de Rijksinspecties zijn er bij 30% van de gebouwen in de gezondheidszorg tekortkomingen op het gebied van de brandveiligheid. Een van de doelen van het project is dat percentage drastisch omlaag te krijgen. Zorgorganisaties van de Vereniging gehandicapten Nederland en ActiZ gaan vanaf nu nauw samenwerken met de plaatselijke brandweer.

Projectleider Jan Kuyvenhoven van Brandweer Nederland: "Tot nu toe kregen zorginstellingen voorgeschreven hoe ze de brandveiligheid moesten regelen. We willen toe naar een situatie waarin zorgorganisaties en de brandweer samen afspraken maken over de brandveiligheid. We gaan als het ware op veiligheidsexpeditie. Want afspraken werken vaak beter dan regels."

Paul van Aken, beleidsadviseur bij ActiZ: "We betrekken medewerkers en leidinggevenden van zorgorganisaties bij brandveiligheid, zodat ze zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid daarbij. Dat moet leiden tot minder slachtoffers."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!