Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Branche stuurt ministerie brief over noodzaak kortdurend verblijf

20 april 2011 Door de redactie Geen reacties

De mantelzorg voor een kind met een verstandelijke beperking of een psychische/psychiatrische problematiek is alleen vol te houden door de regelmatige kortdurende opnames. Dat staat in de brief die Platform Vg en Landelijk Platform Ggz aan het ministerie van Vws hebben gestuurd.

Beide organisaties dringen erop aan dat kortdurend verblijf voor alle kinderen mogelijk blijft. Kortdurend verblijf is vanaf 1 januari niet meer mogelijk voor het overnemen van ouderlijk toezicht (dagelijkse zorg) op kinderen. Jeugdigen met psychische/psychiatrische problematiek of een verstandelijke beperking krijgen alleen nog een indicatie als zij permanent toezicht nodig hebben en ontlasting van de mantelzorger nodig is.

De verwachting is volgens de branche dat de helft van de door Bureau Jeugdzorg geïndiceerde kinderen de indicatie zal kwijtraken (circa 7.500). Via meldacties en onderzoek krijgen de organisaties verontrustende signalen binnen van gezinnen waarvan de indicatie vervalt. De bezuiniging die het ministerie met de maatregel wil bereiken, zal door crisisopnames teniet gedaan worden, zo staat er in de brief.

Lees hier de brief over Kortdurend verblijf die naar het ministerie van VWS is gestuurd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!