Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Brake-Outer Gilles maakt zijn droom waar op de Vlaamse tv

20 juni 2023 Redactie Klik Geen reacties

Op de Vlaamse tv-zender VTM is elke zondagavond de serie ‘Alles voor de Spelen’ te zien, gepresenteerd door Koen Wauters en Gilles Dupont. En die laatste is best bijzonder, want Gilles is de eerste presentator met een verstandelijke beperking in Vlaanderen.

Alles voor de Spelen volgt de voorbereidingen van de Belgische delegatie voor de Special Olympics. Wat dat betreft mag Gilles zich een ervaringsdeskundige noemen, want hij nam zelf als lid van het basketbalteam in 2019 deel aan deze Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking, en zijn team won nog goud ook.

Gilles is een Brake-Outer. Via Konekt  – dat in Vlaanderen praktijkgerichte opleidingen organiseert voor schoolverlaters met een handicap – volgt hij het in 2018 gestarte leerprogramma Brake-Out voor jongeren met een verstandelijke beperking. Zij worden daarbij ondersteund door een coach.

Bas, de coach van Gilles, wist van diens droom om een eigen programma op tv te hebben. Hij probeerde Gilles over te halen auditie te doen voor een programma. Aanvankelijk weigerde Gilles, maar zijn broer wist hem te overtuigen het toch te doen. Dat bleek dus voor het programma Alles voor de Spelen te zijn.

Met zijn deelname aan het tv-programma wil Gilles anderen met een verstandelijke beperking laten zien dat het echt mogelijk is. “Mijn doel is dat ik niet alleen zelf in the picture sta, maar dat er ook deuren opengaan voor andere mensen zoals ik.”  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!