Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Brainstormen over technologie in de verstandelijk gehandicaptenzorg

20 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Hoe kunnen we in de toekomst mensen met een verstandelijke beperking nog beter ondersteunen met behulp van technologie? Daarover kunnen zorgverleners brainstormen tijdens de eerste landelijke VG Hackathon in april 2018. In vier dagen gaan innovatiemanagers en zorgteams zoeken naar nieuwe technologische oplossingen.

Reden voor deze Hackathon is dat er een gat is ontstaan tussen beschikbare innovaties en de behoefte vanuit de sector, zo stellen de innovatiemanagers. Vele technologische hulpmiddelen richten zich bijvoorbeeld vooral op de ouderenzorg. Het is dus belangrijk om na te denken over waar de verstandelijk gehandicaptenzorg behoefte aan heeft.

Door de hackathon brengt de VG-sector gezamenlijk in beeld tegen welke uitdagingen men aanloopt en welke oplossingen hiervoor bedacht kunnen worden. Zo hoeft niet iedere zorgorganisatie het wiel steeds opnieuw uit te vinden en kunnen de kosten met elkaar gedeeld worden.


Voorwaarden teams
De bedoeling is dat teams binnen zorgorganisaties van maandag 9 t/m donderdag 12 april gaan brainstormen. De teams worden niet willekeurig gevormd, hier zijn voorwaarden aan gekoppeld. Zo moet een team bestaan uit één cliënt, één zorgprofessional, één student, één Rabobank-medewerker en één bedrijf.

Het team mag uit maximaal tien personen bestaan. Er mag advies gevraagd worden aan of getoetst worden bij belangenverenigingen en patiëntenverenigingen. Maar deze mogen niet deelnemen in het team als het team daarmee groter dan tien wordt.


Programma
Het programma voor de teams ziet er als volgt uit:

  • Dag 1: Probleem verkennen, casus verkennen, doelgroep spreken en start maken met creëren/brainstormen
  • Dag 2: Concept ontwikkelen en testen
  • Dag 3: Prototype verbeteren en toetsen bij eindgebruiker
  • Dag 4: Communicatie, ontwerp en businesscase.


Op de vijfde dag, vrijdag 13 april, worden alle resultaten van de teams op een centrale plaats in Nederland gepresenteerd en maakt een jury de winnaar bekend. De jury bestaat onder andere uit: Erik Gerritsen, secretaris generaal VWS, Daan Dohmen ceo & oprichter FocusCura, Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg Rabobank, en Frank Bluiminck, directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Op dit moment hebben al diverse organisaties hun deelname bevestigd. Het gaat om onder meer
• Amerpoort
• Reinaerde
• ‘s Heeren Loo
• Amarant Groep
• Bartiméus en
• Philadelphia.


Inschrijven kan nog t/m 31 december via info@vghackathon.nl of via www.vghackathon.nl. Daar zijn ook de voorwaarden en de spelregels te vinden. Inschrijven kost 1250 euro per deelnemend team.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!