Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bouwgeld gehandicaptenzorg Vlaanderen is op

14 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Het Vlaamse budget voor de bouw van personen met een handicap is sinds oktober 2012 volledig opgebruikt, waardoor nieuwe voorzieningen niet van de grond komen. Dat meldt het Vlaams Welzijnsverbond op zijn site. Zeventien nieuwbouwprojecten liggen sindsdien stil, in afwachting van subsidie.

Voorzieningen voor personen met een handicap kunnen van de Vlaamse overheid subsidie krijgen voor nieuwbouw en verbouwing. De subsidie bedraagt 60% van de totale bouwkosten. Sinds oktober 2012 is het voorziene budget van 30 miljoen echter volledig opgebruikt. Voor de wachtlijst met 17 nieuwe projecten is een budget van 20 miljoen euro nodig, maar ook in 2013 rekenen vele voorzieningen op bouwmiddelen. Het is voorlopig wachten op de begrotingscontrole 2013 van de Vlaamse overheid om te weten of en hoeveel middelen er worden vrijgemaakt voor de sector.

“Net nu de politiek de mond vol heeft over zorggarantie voor personen met een handicap wacht de sector op bouwsubsidies,” zegt Diane Serneels, sectorcoördinator ondersteuning van personen met een handicap van het Vlaams Welzijnsverbond.

Wachtlijsten
De bouwwerken zijn broodnodig, volgens het Welzijnsverbond. De sector worstelt met lange wachtlijsten. Voorzieningen krijgen van de Vlaamse overheid de toestemming om uit te breiden maar dit kan enkel als er ook geld voor is. Verder blijkt uit onderzoek van het Vlaams Welzijnsverbond dat de gehandicaptensector veel oude gebouwen telt, waar dringend ver- of nieuwbouw nodig is. Zonder bouwsubsidies zijn zij niet in staat om gepast onderdak te bieden.

Hoge nood
Op de site van het Vlaams Welzijnsverbond worden vier voorbeelden genoemd van gehandicaptenvoorzieningen waar de nood hoog is.

Het Vlaams Welzijnsverbond overkoepelt in Vlaanderen en Brussel 700 voorzieningen in de bijzondere jeugdzorg, gehandicaptenzorg, de gezinsondersteuning, de kinderopvang en het vrijwilligerswerk. In totaal werken in die sectoren 26.000 personeelsleden en 3.600 onthaal(pleeg)ouders die zich inzetten voor 100.000 kinderen en volwassenen en hun gezinnen, geholpen door 10.000 vrijwilligers.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!