Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Bondgenoot’ kan ondersteuning aan gezinnen met multiproblematiek verbeteren

28 september 2022 Door de redactie Geen reacties

De cliëntondersteuner krijgt steeds meer bekendheid. Deze persoon denkt mee in het belang van de cliënt, maar is niet bedoeld voor hulp aan de rest van het gezin. Er is nu onderzoek gedaan naar de inzet van een bondgenoot, een onafhankelijk cliëntondersteuner die er voor het hele gezin is. De resultaten zijn heel positief.

Een bondgenoot is eigenlijk een soort sparringpartner, een luisterend oor, iemand die met aandacht naar de behoeften binnen een gezin met multiproblematiek kijkt en uitzoekt hoe iedereen in zijn of haar kracht gezet kan worden. Hij of zij zoekt naar passende oplossingen voor elk gezinslid.

Ondersteuning verbeteren
Het idee voor een bondgenoot is ontstaan uit een verzoek van het ministerie van VWS, die wilde weten hoe de ondersteuning van gezinnen met multiproblematiek verbeterd kan worden. De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) bedacht samen met de Academische Werkplaats EMB (Rijksuniversiteit Groningen) de bondgenoot voor deze gezinnen.

In de proef konden 150 gezinnen met een kind met een verstandelijke beperking en een intensieve hulpvraag, waarbij sprake is van multiproblematiek, gebruikmaken van zo’n bondgenoot. In tegenstelling tot een gewone cliëntondersteuner is de bondgenoot er dus voor iedereen in het gezin. Ook voor het kind dat te weinig aandacht krijgt van de ouders, omdat alle zorg gericht is op het broertje of zusje met een meervoudige beperking, bijvoorbeeld.

Relatie opbouwen
De Academische Werkplaatsen evalueerden de proef en vroegen de bondgenoten ook wat zij van hun rol vonden. Het blijkt van groot belang dat er een relatie wordt opgebouwd tussen de mensen met de verstandelijke beperking, hun familie en de bondgenoot. Daarin moet de bondgenoot het vertrouwen winnen van het gezin, vanuit aandacht voor iedereen. Als dat lukt, staan de gezinnen open voor de geboden hulp, aldus prof. dr. Petri Embregts van de AWVB.

In een filmpje zijn de resultaten van het onderzoek samengebracht. Je maakt in de korte video kennis met de 21-jarige Sincere en zijn moeder Myshanun, die aangeeft dat ze het zonder de hulp van bondgenoot Kirsten niet had gered.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!