Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Boekje voor meer begrip voor niet-aangeboren hersenletsel

24 november 2021 Door de redactie Geen reacties

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) worden vaak niet (goed) begrepen door hun omgeving. Begeleider van NAH-cliënten bij Gemiva-SVG Groep Margriet van der Meij ging in gesprek met hen en tekende hun verhalen op. Die zijn nu gebundeld in een boekje: Hoofdbrekens.

Het boekje bestaat uit een serie korte verhalen van cliënten, heel divers. Bij elk verhaal maakte Margriet zelf een tekening. De cliënten spreken over het verlies van werk en vrienden door hun hersenletsel. En hoe prikkels in hun omgeving vaak keihard binnenkomen.

Chaos
Cliënt Kees geeft als voorbeeld dat hij vroeger erg genoot van shoppen op zaterdag, samen met zijn vrouw. Terrasje, winkels in en uit. “Nu gaat dat niet meer. De drukte in de straten vermoeit me zo erg, dat ik al óp ben als ik nog maar voor de winkel sta. In de winkel komen alle prikkels binnen. Een chaos van beweging, geluiden, licht, keuzes… Ik kan dat niet meer verwerken.”

Ook een mantelzorger komt aan het woord, want voor die groep is soms eveneens weinig begrip. Zo vertelt Elske in het boekje: “Wim raakt snel in paniek als ik er niet ben, zonder mij voelt hij zich verloren. Hij leunt op me. Anderen zien dat niet.”

Onbegrip
"Wat me raakte was dat mensen met NAH aanlopen tegen veel onbegrip vanuit de (directe) omgeving", zegt Margriet. "Daar wilde ik iets aan doen." De verhalen verschenen eerst in een lokale krant en zijn nu gebundeld in het boekje.

Het boekje is compact en kan heel goed gebruikt worden in bijvoorbeeld contacten met verwijzers of klanten. Geïnteresseerd in Hoofdbrekens? Stuur dan een mail naar Olga Werkhoven: olga.werkhoven@gemiva-svg.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!