Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Boekje: Ook kind met beperking doet mee aan gym

19 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Kinderen met een handicap in het reguliere onderwijs kunnen nog lang niet altijd echt meedoen met sport- en beweegactiviteiten. Ze zitten nogal eens langs de kant om de anderen aan te moedigen, of ze mogen scheidsrechter zijn. Van echt mee gymmen komt het vaak niet. Voor leerkrachten en begeleiders/trainers van vrije tijdclubs is nu een boekje verschenen over hoe je alle kinderen kunt helpen mee te doen aan gym en sport.

In het boekje 'Iedereen kan sporten: passend sportaanbod voor het onderwijs' zijn de meest voorkomende handicaps beschreven. Per handicap worden praktische tips gegeven om ervoor te zorgen dat kinderen met een handicap wél actief en samen met leeftijdsgenoten kunnen meedoen aan sport- en beweegactiviteiten. Het gaat om kinderen met een verstandelijke beperking, amputatie, hersenaandoening, chronische aandoening, visuele of auditieve handicap, autisme en overige gedragsproblemen. Ook voor begeleiders in de zorg zitten er waardevolle tips in om cliënten in beweging te krijgen.

Tips
In het hoofdstuk over kinderen met een verstandelijke beperking staan onder meer de volgende tips, elk uitgewerkt in een aantal praktische aanwijzingen:

  • Maak gebruik van rituelen
  • Wees duidelijk en voorspelbaar
  • Stuur aan op luk-ervaringen

Voorbeeld
Milan is verstandelijk beperkt, hij zit in een G(ehandicapten)-hockeyteam en doet actief mee in de gymlessen. Voor Milan is het erg belangrijk dat hij de activiteit duidelijk uitgelegd krijgt en dat hij kan sporten op zijn eigen niveau. Zo ervaart hij succes en blijft hij de hele les actief mee doen. Om dit te realiseren heeft Milan elke gymles op school een buddy, die samen met hem activiteiten doet en de activiteit zo nodig nog een keer uitlegt.

Om er voor te zorgen dat Milan op zijn eigen niveau kan sporten zet de gymleraar twee situaties van dezelfde activiteit neer. De eerste situatie is voor de leerlingen met lager niveau en de andere situatie voor leerlingen die uitdaging zoeken. Bij tikspelen krijgt Milan als loper een extra vrijplaats en als tikker mag zijn buddy hem helpen. "Milan heeft veel plezier in de gymlessen en heeft zelfs daardoor een goede band met zijn klasgenoten," aldus zijn gymleraar.

Het boekje 'Iedereen kan sporten: passend sportaanbod voor het onderwijs' is te downloaden op www.gehandicaptensport.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!