Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Boekje met alternatieven voor vrijheidsbeperking

23 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Een handzaam boekje, met daarin vijftig alternatieven voor vrijheidsbeperking, laat aan zorgverleners zien hoe je cliënten op een andere manier kunt beschermen tegen zelfverwonding, weglopen, onrust of destructief gedrag, zonder dat je hen vastbindt.

De alternatieve maatregelen zijn de afgelopen jaren met succes toegepast door organisaties die meededen aan de verbetertrajecten van Zorg voor beter. Het geïllustreerde boekje, van kennisorganisatie Vilans, is bedoeld als een praktisch hulp- en inspiratiemiddel bij het afbouwen van vrijheidsbeperking.

100 organisaties hebben de afgelopen drie jaar meegedaan aan de verbetertrajecten van Zorg voor beter met als doel: vrijheidsbeperkende maatregelen bij hun cliënten verminderen of helemaal afbouwen. Hun verhalen, adviezen en tips staan in de alternatievenbundel.

De alternatievenbundel vrijheidsbeperking bestaat uit twee onderdelen:

  • producten zoals ballendekens, ballenstoelen, trippelrolstoelen of laag/laag-bedden
  • cliëntverhalen waarin professionals zich herkennen en die laten zien dat het anders kan

Alle alternatieven zijn gerubriceerd en ingedeeld op basis van de dagindeling: slapen, zitten, bewegen, dagbesteding & vrije tijd en eten & drinken. Maar je kunt ook zoeken op redenen voor vrijheidsbeperking, zoals valrisico, probleemgedrag of onrust. Behalve aanpassingen aan meubels en omgeving, zijn er ook voorbeelden van bijvoorbeeld het gebruik van muziek of de inzet van clowns.

De alternatievenbundel is gratis te downloaden, of in papieren versie (prijs 9,50 euro) te bestellen op www.vilans.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!