Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Boekje ‘Anderhalvemeterkusje’ van cliënten

24 november 2020 Door de redactie Geen reacties

Bijzondere uitspraken van cliënten van zorgorganisatie Gemiva-SVG over leven in coronatijd zijn gepubliceerd in een geïllustreerd boekje genaamd: ‘Anderhalvemeterkusje’. “Had ik maar een stok met een lipmondje erop, dan kon ik toch knuffelen”, is de uitspraak van Rendy, een cliënt van locatie Swetterhage, die hoort bij de titel van het boekje.

Door coronamaatregelen was het voor cliëntenraden van zorgorganisatie Gemiva-SVG Groep vaak niet mogelijk om te vergaderen. Irma Bik, coach medezeggenschapsraden, bedacht ‘Bellen & Vertellen’. Vanaf april dit jaar sprak zij maandelijks zo’n 80 cliënten over het leven in tijden van corona, over de telefoon of met beeldbellen.

Inkijkje in hun beleving
Irma stelde zichzelf de vragen: “Hoe kon ik ervoor zorgen dat we het contact warm hielden, dat bewoners konden blijven vertellen hoe het met hun ging? Hoe hebben zij deze veranderingen allemaal ervaren? Hoe gaan zij ermee om? Wat was daar voor nodig?”

‘Bellen & Vertellen’ bleek een goede manier om contact te houden met een groot aantal cliëntenraden. Door aan alle cliënten dezelfde vragen te stellen, ontstond een inkijkje in hun beleving. Irma vroeg aan hen: Hoe gaat het met je? Wat vind je van de maatregelen? Hoe houd je het vol? Waar kijk je naar uit? Wat gaat er goed?

De verslagen van de gesprekken keerden terug naar de locatie en werden door medewerkers en cliënten goed gelezen. Naast adviezen en vragen, bevatten de verslagen ook rake en ontroerende uitspraken.

Een selectie van deze uitspraken is verzameld in het boekje: ‘Anderhalvemeterkusje’. Irma Bik, maker en illustrator van dit boekje vertelt: “Dat alle locaties zo open zijn over wat zij meemaken en wat cliënten ervan vinden, dat zij meewerkten aan de totstandkoming van het boekje, is zo waardevol. Het geploeter in coronatijd is van iedereen en het is goed om daar open over te zijn. Ik weet zeker dat meer mensen geraakt worden door de uitspraken van de cliënten. Het inspireert en helpt ons om nog beter om te gaan met deze vreemde tijd.”

Boekje bestellen
Het boekje ‘Anderhalvemeterkusje’ bestaat uit 27 pagina’s. Redactie en illustraties Irma Bik, geprint en gebundeld door cliënten van werk- en trainingscentrum Het Vizier in Den Haag. Het boekje is te bestellen voor € 3,50 exclusief verzendkosten, via wtcv@outlook.com onder vermelding van ‘Anderhalvemeterkusje’. Een inkijkexemplaar is te bekijken via www.gemiva-svg.nl/inkijkexemplaar. Meer informatie via irma.bik@gemiva-svg.nl of via telefoon 06-291 291 66.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!