Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Boekje Abrona over ingrijpende veranderingen

26 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Momenteel is er een ingrijpende omslag bij veel zorgorganisaties aan de gang, zoals bij Abrona, waarover je in de nieuwe Klik leest. Over de reorganisatie en andere visie bij Abrona is ook een boekje verschenen. In #Hetkananders lees je over de keuzes die daarbij gemaakt worden door de ogen van een buitenstaander; een consultant van adviesbureau Berenschot.

Consultant Filip van den Bergh beschrijft in deze uitgave kort de geschiedenis van de verstandelijk gehandicaptenzorg, en vertelt waarom Abrona nu, deels vanwege financiële noodzaak, maar ook vanuit een andere visie, de zorg verandert. Die komt kortweg neer op het minder 'speciaal' en meer gewoon gaan behandelen van mensen met een verstandelijke beperking.

Wat dit precies betekent probeert de schrijver aan de hand van interviews met medewerkers en cliënten van Abrona, en met zijn eigen beschouwingen te ontrafelen. Het boek geeft geen pasklare antwoorden, en heeft minder aandacht voor de weerbarstigheid van een reorganisatie. Maar het is wel een open inkijkje in waarom en hoe een zorginstelling verandert, en welke dilemma's voor begeleiders daarbij naar boven komen:

  • Help je cliënten zichzelf te zijn, of er bij te horen?
  • Betekent het volgen van je intuïtie inderdaad het verzetten tegen de zorgreflex?
  • Maakt zorgen afhankelijk, of kan een cliënt het niet zelf?
  • Controleren uit wantrouwen tegenover medewerkers, of controleren zodat medewerkers weten waar ze aan toe zijn?
  • Is de nieuwe visie gedwongen door bezuinigingen, of leidt financiële krapte tot een andere inrichting van de zorg?

Op de website van Abrona is het boek #Hetkananders gratis te downloaden of te bestellen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!