Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Boekenactie en nieuwe leidraad Ondersteunde Communicatie

7 oktober 2020 Door de redactie Geen reacties

Oktober is wereldwijd de Maand van de Ondersteunde Communicatie. In Nederland vindt ook de Kinderboekenweek in oktober plaats. Het bracht Stichting Milo op het idee van een digitale actie, waarbij je drie gedigitaliseerde Milo & Lana-boeken kunt inzien door middel van een code. Ook is een nieuwe leidraad ondersteunde communicatie uitgebracht.

Voor veel mensen is ondersteunde communicatie een begrip dat ze niet veel zegt. In oktober is er daarom volop aandacht voor. In Nederland zijn naar schatting zo’n 500.000 mensen die zich niet op een ‘normale’ manier kunnen uiten. Door een ongeluk bijvoorbeeld, of een ziekte of stoornis. Zij ervaren belemmeringen in het waarnemen, verwerken, begrijpen en uiten van spraak, gebarentaal en schrift. Stichting Milo is een behandel- en kenniscentrum dat voor deze mensen én hun omgeving een oplossing zoekt.

Ook voor kinderen met een communicatiebeperking is (voor)lezen leuk. Het stimuleert de taalontwikkeling en het taalgevoel en het is fijn om samen te doen. Milo geeft gratis toegang tot drie gedigitaliseerde prentenboeken die tot en met 30 oktober 12.00 uur online te bekijken zijn. Op de site van Milo zijn de codes te vinden. 

Daarnaast heeft de Nederlands-Vlaamse afdeling van de International Society for Augmentative and Alternative Communication (ISAAC) een vernieuwde leidraad ondersteunde communicatie gelanceerd. Deze is te downloaden van de website van de ISAAC-NF. De vernieuwde leidraad komt volop aan bod tijdens het onlinecongres dat deze week plaatsvindt. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!