Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Boek over voeding voor mensen met een verstandelijke beperking

6 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Twee studenten Voeding en diëtiek aan de Amsterdamse Hogeschool maakten een boek over voeding voor mensen met een verstandelijke beperking. Het heet 'Beter weten, lekker eten!' en is gratis te downloaden op de site van het Kennisplein gehandicaptensector.

Tamara Zijm en Samantha Kuperus zijn de schrijfsters van "Beter weten, lekker eten!" Zij hebben het boek gemaakt als opdracht voor hun opleiding. Ze gaan in op vragen als : wat kunnen mensen wel of niet eten bij een bepaalde ziekte of allergie? Hoe houd je in een groep rekening met iemand die kosher of halal wil eten? Wat te doen bij onder- of overgewicht?

Complex proces
Tamara en Samantha kregen bij Voedingsservice Heuvelrug de kans hun kennis over voeding voor mensen met een verstandelijke beperking te vergroten en hun bevindingen te beschrijven. Zij werden ondersteund door de diëtisten van zorgorganisaties Bartiméus en Abrona. Tamara: "Het was heel interessant om ons te verdiepen in alle soorten voeding voor mensen met een verstandelijke beperking en de vele vormen van bereiding ervan. Zo hebben we vijftien weken lang bij Abrona mee mogen lopen op de woongroepen om te ervaren welke rol eten speelt in het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Ook hebben we het complexe proces van de maaltijdenvoorziening kunnen volgen bij Voedingsservice Heuvelrug."

Naslagwerk
Doel van het boek is begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking een naslagwerk te bieden over thema's als diëten, voedingsgewoonten, eetculturen en slikproblemen. De schrijfsters zijn erg trots op hun werk. Zij behaalden met deze verdiepingsopdracht een mooie 8.

Download de publicatie 'Beter weten, lekker eten!' op de site van het Kennisplein gehandicaptensector.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!