Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Boek helpt bij overdragen zorgmethode in handboek

7 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

Wat is het geheim van een succesvolle aanpak? En kunnen anderen dat ook? Mensen die in de zorg werken, bedenken vaak in de praktijk manieren hoe zij hun werk het beste kunnen doen. In het boek 'Hoe schrijf ik een handboek?' kun je lezen hoe je een methode kunt overdragen aan collega's.

Het opschrijven van je werkmethode is voor de meeste mensen een taaie klus. Maar daarmee verliest de sociale sector veel efficiëntie, omdat op verschillende plekken het nieuw opnieuw wordt uitgevonden. In 'Hoe schrijf ik een handboek?' staat een handleiding hoe je als professional je succesvolle methode kan overdragen aan anderen.

Het boek is ingedeeld in drie praktische hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk geeft achtergrondinformatie over het schrijven van handboeken. Het helpt om vooraf een aantal belangrijke keuzes te maken. In het tweede hoofdstuk wordt direct aan de slag gegaan met het schrijven van het eigen handboek aan de hand van een format. Is het handboek af? Het laatste hoofdstuk helpt nadenken over de verspreiding, het implementeren (ofwel borgen) en de kwaliteitsbewaking van de interventie.

'Hoe schrijf ik een handboek?' is een publicatie van het samenwerkingsverband Effectieve Interventies. Download of bestel de publicatie op www.movisie.nl/publicaties.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!