Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bocce: een nieuwe sport voor verstandelijk gehandicapten

6 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Nederland heeft er een nieuwe sport bij: Bocce. Het is een mikspel voor sporters met een verstandelijke beperking. De sport lijkt op jeu de boules. Alles draait om slim teamwork en goed mikken. De sportbond Gehandicaptensport Nederland heeft samen met een aantal sportverenigingen uitgeprobeerd of bocce aanslaat bij de sporters. De eerste reacties van de verenigingen en de sporters zijn zeer positief, het project 'bocce' zal dan ook worden voorgezet.

Italiaans spel
Bocce is van oorsprong een Italiaans spel, het werd vroeger vooral op stranden en boulevards gespeeld. Tegenwoordig wordt het meestal indoor gespeeld. In 1991 is de sport onderdeel geworden van Special Olympics. Special Olympics organiseert wereldwijde evenementen voor verstandelijke gehandicapten. Bocce werd tot nu toe nog niet in Nederland gespeeld.

Punten scoren
Bij bocce maken de teams gebruik van 4 ballen, er is 1 'pallina' en een veld dat bestaat uit een tapijt, omheining en speelvlakken. Het draait erom de eigen bal(len) zo goed mogelijk naar de pallina te rollen. De pallina is als het ware het doel, 'the target bal'. Als speler scoor je punten door je bal dichter bij de pallina te gooien dan je tegenstander. Bocce kan gespeeld worden in verschillende aantallen (1 tegen 1, 2 tegen 2 of 4 tegen 4).

Laagdrempelig
Gehandicaptensport Nederland wil bocce laten uitgroeien tot een leuke en laagdrempelige sport die in heel Nederland beoefend kan worden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!