Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Blowen is schadelijk voor ongeboren kind

7 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Cannabisgebruik door zwangere vrouwen is nadeliger voor het ongeboren kind dan het gebruik van gewone tabak, concludeert Hanan El Marroun in haar promotie-onderzoek. Waardoor dat precies komt, moet nader worden onderzocht. Hanan El Marroun is wetenschappelijk onderzoeker in het Erasmus medisch centrum/Sophia kinderziekenhuis. Zij onderzocht het cannabisgebruik van zwangere vrouwen en de gevolgen daarvan voor het kind.

Cannabisgebruik tijdens de zwangerschap hangt samen met een verminderde groei van de baby in de baarmoeder. Ook hebben kinderen die blootgesteld waren aan cannabis een kleinere hoofdomtrek. Het effect van blootstelling in de baarmoeder aan cannabis is sterker dan van blootstelling aan tabak. Zelfs kortdurend cannabisgebruik, alleen in de vroege zwangerschap, leidt tot een lager geboortegewicht.

Minder sterk
Drie procent van de zwangere vrouwen gebruikt cannabis tijdens de zwangerschap. Tweederde van deze vrouwen blowt alleen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De meeste vrouwen stoppen zodra ze weten dat ze zwanger zijn. Alle vrouwen in het onderzoek gebruiken tijdens de zwangerschap minder vaak cannabis dan daarvoor. Bovendien gebruiken ze minder sterke cannabisproducten als ze zwanger zijn.

Tachtig procent van de vrouwen die cannabis gebruikte had een partner die ook cannabis gebruikte. Andere factoren die samenhingen met het cannabisgebruik tijdens de zwangerschap waren het hebben van een strafblad of in aanraking geweest zijn met justitie, ongetrouwd zijn en een geschiedenis van traumatische gebeurtenissen in de jeugd van de moeder.

Biologische vader
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het cannabisgebruik van de biologische vader geen effect had op de groei van het kind tijdens de zwangerschap. Dit suggereert dat de groeiachterstand bij het kind wordt veroorzaakt door de specifieke blootstelling aan cannabis in de baarmoeder. Het mechanisme waardoor de kinderen achterbleven in groei is nog niet goed bestudeerd. El Marroun raadt om die reden verder onderzoek aan.

Meer informatie op www.erasmusmc.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!