Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Blog 3: collega besmet en quarantaine voorbij

7 mei 2020 Mariët Ebbinge Geen reacties

Mieke Brouwers is coördinerend begeleider op de woonlocatie Soendastraat van zorgorganisatie Middin in Den Haag. Op de Soendastraat wonen 17 oudere mensen met een verstandelijke beperking en soms ook bijkomende ziekten als diabetes, epilepsie of hartfalen. Daardoor is deze groep bewoners kwetsbaar voor het Coronavirus. Voor Klik deelt zij in een serie artikelen hun ervaringen, en vertelt in deze derde aflevering over de gevolgen voor hun werk, nu twee bewoners en een collega besmet zijn met het virus.

“Het goede nieuws is dat uit de testen blijkt dat de twee bewoners met corona gerelateerde klachten het virus niet bij zich dragen. En van de begeleiders is er één negatief getest op het virus, en heeft dus geen Corona. De ander, die een partner heeft met Corona, is wel positief getest op het virus. Beide medewerkers blijven thuis en kunnen niet werken. Dat vergroot de druk op het overgebleven personeel dat zich moet behelpen. Te meer, omdat ook de flexwerkers niet meer komen.”

Quarantaine
Ze vertelt over de gevolgen voor hun werk nu twee bewoners corona hebben. Op bepaalde momenten op de dag draaien we dubbele diensten om het werk aan te kunnen. We moeten iedere bewoner apart medicijnen, ontbijt, lunch en avondeten geven. We geven alles af bij de deur en komen de appartementen meestal niet binnen. Normaal deden we die taken centraal in de huiskamer, het Trefpunt. En het kost veel tijd om de bewoner met Corona te verzorgen. Je moet elke keer weer beschermende kleding aan- en uitdoen, waarbij je je moet houden aan de richtlijnen.

Vannacht heb ik slaapdienst. Dat heb ik normaal nooit. Voor Corona waren slaapdiensten echt slaapdiensten. Nu zijn het wakkere diensten. De bewoner met Corona luisteren we nu uit. Het blijkt dat hij erg onrustig is ’s nachts en vaak z’n bed uitkomt om tv te kijken. Misschien was dat al zo, maar voor zijn ziekte hebben we hem nooit uitgeluisterd. Als ik bij hem ga kijken moet ik de beschermende kleding weer aan, tenzij het contact korter dan 5 minuten is.”

De dagindeling is aangepast en begeleiders die normaal op een dagbestedingslocatie werken draaien ook diensten. “Ze nemen af en toe een bewoner die geen klachten heeft, mee naar buiten.”

Meer vrijheid
Sinds Pasen mogen de bewoners gelukkig weer van hun kamer af. “De twee weken incubatietijd, de tijd die het duurt voordat iemand die eventueel besmet is Coronaverschijnselen kan gaan vertonen, was voorbij. Niemand is aangestoken, gelukkig. Ik ben heel blij dat onze bewoners nu meer vrijheid hebben.”

Met de bewoners die Corona hebben gaat het beter. “De locatiemanager van de Corona-afdeling in het verzorgingshuis waar één van onze twee cliënten met Corona lag, wilde hem weer naar de Soendastraat terugsturen. Dat vonden we geen goed idee. Het is niet duidelijk of de man nog Corona heeft, hij heeft namelijk nog steeds een hoestje.

Omdat hij ook regelmatig epileptische aanvallen heeft, moet hij vaak verzorgd worden en moeten wij dus elke keer de beschermende middelen aan- en uittrekken. Dat kost heel veel tijd, terwijl we zijn medicijnen die de epileptische aanvallen tegengaan snel moeten kunnen toedienen. De AVG-arts heeft met het verzorgingshuis overlegd. Nu gaat de man naar een speciale Corona-afdeling van Middin.”

Een wonder
Ook met de man van 96 gaat het beter. “Hij eet en drinkt weer. Dat is echt een wonder! Hij mag nu na de lunch en het avondeten, als de ruimte verder leeg is, naar beneden komen en in het Trefpunt eten. Hij moet dan wel, behalve tijdens het eten, een mondkapje voor en handschoenen aan. Als hij weer naar zijn kamer gaat, ontsmetten we alles wat hij heeft aangeraakt. Hij krijgt geen morfinepleisters meer en gebruikt weer zijn normale medicijnen. Dat laatste vindt hij minder leuk. Hij moet ervan kokhalzen.”

“Ik merk dat ik de hele dag met Corona bezig ben. Op het werk krijgen we best veel informatie van het hoofdkantoor van Middin. Bijna elke dag is er wel een mail met nieuwe richtlijnen of nieuwe informatie over het gebruik van de beschermingsmiddelen. Dat die informatie over beschermingsmiddelen verandert, geeft een onzeker gevoel: was het eerst niet veilig dan? Eerlijk gezegd hebben we niet altijd tijd of energie om alles te lezen. Op dit moment is het gelukkig wel weer iets rustiger.”

Testen
“Ik zou willen dat de mannen met Corona getest worden. Dan weten we waar we aan toe zijn. Maar op de een of andere manier is het nog steeds ingewikkeld om het voor elkaar te krijgen. Dat geldt trouwens ook voor een medewerkster die al een tijdje lichte klachten heeft die op Corona kunnen wijzen. Zij werkt met een mondkapje op. Zij kan pas getest worden als haar klachten erger worden. Stel je voor dat ze Corona heeft, dan kan ze zo maar nieuwe mensen besmetten. Terwijl we zo voorzichtig zijn.

Het zou heel fijn zijn als je als zorgmedewerker zelf getest kan worden, zonder dat je koorts hebt. Dan weet je bijvoorbeeld dat je het hebt en thuis moet blijven. Of dat je het hebt gehad en niet opnieuw besmet kunt raken. Hoewel het niet helemaal duidelijk is of dat klopt. Het maakt het werk heel onzeker.”  |

Lees meer ervaringen van Mieke Brouwers met het Coronavirus in de Soendastraat.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!