Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bloedtest voor downsyndroom dit jaar op de markt

9 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

Het medisch centrum van de Vrije universiteit in Amsterdam komt eind dit jaar met een nieuwe bloedtest voor zwangere vrouwen, zo heeft een onderzoeker verklaard.

De test stelt vast of een baby het syndroom van Down heeft. Het bloedonderzoek bleek bij eerder onderzoek bijzonder betrouwbaar: in 96,6 procent van de testen kwam de uitslag van het bloedonderzoek overeen met eerdere gegevens, er was geen enkele valsmelding van trisomie 21. Als de bloedtest wordt ingevoerd zouden de ingrijpende en soms riskante vlokkentest of vruchtwaterpunctie bij nog maar 0,1 procent van de vrouwen met een hoog risico op een kind met Down syndroom hoeven worden uitgevoerd.

Engelse en Cypriotische onderzoekers hebben voor de derde keer vastgesteld dat de bloedtest werkt. "Daar zijn we, ook namens onze patiënten, erg blij mee", verklaarde onderzoeker Cees Oudejans bij Rtl Nieuws. "We gaan nu apparaten aanschaffen, mensen inhuren en de procedure testen. Dan kunnen we ermee aan de slag", aldus Oudejans. Hij denkt dat andere academische ziekenhuizen hier ook mee bezig zijn.

Vergoeding
De nieuwe test kost ongeveer 500 euro. Het is nog niet duidelijk of de zorgverzekeraars hem vergoeden. Het zou kunnen dat vrouwen in risicogroepen de test vergoed krijgen, zo schrijft Rtl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!