Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijzondere samenwerking in onderzoek naar zelf kiezen

19 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Marion Matthijssen van onderzoeksbureau Disability Studies is een studie gestart naar het maken van keuzes door mensen met een verstandelijke beperking. Zij werkt hiervoor nauw samen met co-onderzoeker Kim Franse. Bijzonder, want Kim is cliënte bij Ipse de Bruggen, waardoor ze dus ook als ervaringsdeskundige betrokken is bij het onderzoek.

Cliënten met een verstandelijke beperking spelen de hoofdrol in de studie Op weg naar zelf kiezen. Kim en Marion onderzoeken in welke gevallen deze mensen zelf kiezen en in welke gevallen ze dat juist niet doen. Ze willen ook weten hoe cliënten de ondersteuning die ze krijgen bij het maken van keuzes ervaren. En welke factoren voor begeleiders en verwanten van invloed zijn in dat ondersteuningsproces.

Voor het onderzoek hebben Kim en Marion de deelnemende cliënten al bezocht en geïnterviewd in hun eigen huis. Ook is er een focusgroep gehouden, waarin naast cliënten ook ouders en persoonlijk begeleiders zaten. Daar werd gesproken over de onderzoeksvragen. Kim opperde er het idee om cliënten te vragen op een whiteboard met een emoticon aan te geven hoe ze zich voelen en om hun leven een rapportcijfer te geven.

Marion is erg blij met de input Kim. “Zij is een absolute ervaringsdeskundige die ik heel hard nodig heb in het onderzoek. En wat haar zo ver brengt is de innerlijke kracht die ze heeft zich ergens in vast te bijten, geen slachtoffer zijn, vooruit willen komen, laten zien aan de buitenwereld dat je het kan,” vertelt ze op de website van Ipse de Bruggen.

Eind dit jaar presenteren Kim en Marion de resultaten van hun samenwerking.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!