Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijzondere ontmoeting leidt tot theaterstuk van Ivo Niehe: drs Down

7 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

Programmamaker Ivo Niehe, bekend van onder meer de Tros TV Show, heeft een theaterstuk geschreven dat vanaf 12 augustus opgevoerd wordt in verschillende schouwburgen. Het heet drs Down! en is geïnspireerd op een interview dat hij had met een Spaanse man met het syndroom van Down die is afgestudeerd aan de universiteit.

Ooit ontmoette Ivo Niehe de Spanjaard Pablo Pineda Ferrer, vermoedelijk de enige mens met downsyndroom die een universitaire graad heeft behaald. Dat gegeven zette Niehe aan tot het schrijven van drs Down. Het theaterstuk is het fictieve levensverhaal van een Lucas, een jongen met down en zit vol clichés en vooroordelen over het reilen en zeilen in een gezin waar ook een kind met down deel van uitmaakt: een jaloerse broer, een onbereikbaar vriendinnetje, ruziënde ouders en pesterijen. Kan Lucas met succes een universitaire studie volgen? En zou die titel hem helpen het meisje van zijn dromen te krijgen?

Muziektheater
De hoofdrollen worden gespeeld door Nando Liebregts en Rutger Messerschmidt, die allebei het syndroom van Down hebben. De voorstelling is een combinatie van video, livemuziek, dance en acteurs op het podium in een verrassende vormgeving, waarmee de term filmisch muziektheater op zijn plek is.

De boodschap die het theaterstuk uitdraagt is: kijk bij jongeren met een beperking niet naar wat ze niet kunnen, maar naar wat wél tot de mogelijkheden behoort. Het is wat de ouders van Pablo Pineda deden. Zo lukte het hem af te studeren in de richting opvoedingspsychologie. Pineda (1974) woont op Malaga en werkt daar als leraar. Pineda is tevens acteur. In 2009 ontving hij The Silver Shell Award op het internationale filmfestival van San Sebastian voor zijn rol in Yo, también.


Speellijst
De theatervoorstelling drs Down! is vanaf zaterdag 12 augustus in diverse theaters door heel Nederland zien. De tour begint in de schouwburg in Rijswijk. Kaarten zijn bij enkele theaters al te bestellen. Bekijk informatie over de speellijst.

Bekijk een interview met Ivo Niehe over de voorstelling in tv-programma De wereld draait door.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!