Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijzondere documentaire over theatergroep op tv

28 juni 2023 Door de redactie Geen reacties

Regisseur Saskia Boddeke was zo onder de indruk van de voorstelling Furia van Theatergroep Kamak, dat ze besloot een documentaire over deze professionele groep acteurs met een verstandelijke beperking te maken. Het resultaat ‘Het zit in mijn hart’ is woensdag 5 juli om 22.20 uur te zien bij Het Uur van de Wolf (NTR) op NPO 2. | Foto Witfilm

Wat deze film zo bijzonder maakt, is dat feit en fictie door elkaar heen lopen. Speciaal voor de docu van Boddeke is de voorstelling Furia verfilmd. Furia is een modern sprookje over de zeven hoofdzonden, vol verraad, doodslag en erotiek, door de spelers van Kamak overtuigend neergezet in hun prachtige – vooral witte – barokke kostuums, gepoederde gezichten en veel bloed. Klik woonde eerder een voorvertoning van de film over de voorstelling bij.

De regisseur wisselt scenes uit de voorstelling af met persoonlijke gesprekken, waarin de spelers aangeven wat hún dromen en verlangens zijn. “Ik wil graag een keer homo zijn,” zegt een van hen. “Dat ben je,” zegt een ander dan. “Oh ja, dat ben ik altijd.”

Niet echt
De hoofdrolspeelster wordt op een gegeven moment boos als ze gefilmd wordt terwijl ze in bed ligt. Ze stelt dat er inbreuk wordt gepleegd op haar privacy. Dat ze in een bed ligt op de filmset, is ze dan even vergeten. De acteurs moeten elkaar er af en toe even aan herinneren dat het niet echt is.

Met ‘Het zit in mijn hart’ brengt Boddeke een ode aan de bevrijdende kracht van onbegrensde verbeelding. De film is heel positief ontvangen op IDFA 2022, waar hij een special mention kreeg van de jury in de categorie Nederlandse documentaires. Ook won de film de hoofdprijs op The International Film Festival of Films on Art (Le FIFA).  |

Het Uur van de Wolf: Het zit in mijn hart is woensdag 5 juli 22.20 uur te zien op NPO 2 en erna terug te kijken via NPO Start.

Lees een langer artikel op klik.org over de feestelijke voorvertoning van Het zit in mijn hart op 18 maart in Utrecht. Lees meer op witfilm.nl/project/hetzitinmijnhart, bekijk een video-interview met regisseur Saskia Boddeke op 2Doc.nl of bekijk de trailer op YouTube:

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!