Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijzondere documentaire over man met autisme op tv

12 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

De bijzondere documentaire Life Animated wordt deze week uitgezonden op tv. De film volgt Owen Suskind, een energiek, praatgraag jochie dat op z'n derde plots ophoudt met spreken. Autisme doet hem afglijden in een zwijgzame eigen wereld. Tot hij de Disney-films ontdekt. De film was half juni te zien op tv en is inmiddels terug te kijken via de website van de Npo.

De ouders van de driejarige Owen Suskind staan voor een raadsel als hun zoon opeens stopt met praten. Het jongetje - dat voorheen een normaal vocabulaire voor een kind van zijn leeftijd had - zegt niets meer en blijft dat jarenlang volhouden. Volgens specialisten is Owen autistisch en is het waarschijnlijk dat hij nooit meer zal spreken.

Op zesjarige leeftijd zegt hij uit het niets een volzin waarin hij zijn broer vergelijkt met karakters uit Disney-films. Zijn ouders ontdekken dat Disney voor hun zoon een mogelijkheid is om met de wereld om te gaan. Via de films kunnen ze ook eindelijk met hem communiceren. Lees een eerder Klik-artikel over de film: Animaties helpen jongen met autisme.

Regisseur Roger Ross Williams verfilmde zijn verhaal in 2Doc: Life, animated en gebruikte daarbij animaties die Owen - inmiddels begin twintig - maakte.

Life Animated is uitgezonden op maandag 12 juni 2017 op Npo2, bekijk de film terug op NPO.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!