Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijzonder team werkt in mini ZOO

11 december 2014 Door de redactie Geen reacties

Met veel plezier vegen Jurgen en Sabrina het blad bij het terras van de mini ZOO. Op koude of natte dagen assisteren ze binnen in het restaurant of met het vouwen van folders. Sinds november helpen mensen met een verstandelijke beperking vol enthousiasme en met veel plezier eraan mee dat het Hof van Eckberge er keurig bijligt. Dit soort begeleide werkplekken van Estinea biedt hun de mogelijkheid zinvol mee te doen in de lokale samenleving van Berkelland.

Maarten Reimes, eigenaar van speelparadijs Hof van Eckberge (Eibergen), is trots op de samenwerking. "Vijf jaar geleden schreven wij in ons businessplan al dat het onze droomwens was om een maatschappelijk geïntegreerd werkproject te starten. Met onze kennis, ervaring en achtergrond wilden we als profit organisatie samenwerken met een non-profit organisatie. Met Estinea hebben we de juiste partner gevonden voor een project dat aansluit bij de wensen van beiden."

Volop meedoen
In Nuovo Mundo, het dierenverblijf van de mini ZOO, ligt een prachtige workshopruimte, midden tussen de ara's en de wasberen. Dit is de vaste uitvalbasis voor de groep die daar met begeleiding werkt. Iedere maandag wordt bekeken welke taken er wachten op het 25.000 m2 grote terrein. De medewerkers doen volop mee in de dagelijkse werkzaamheden; schoffelen, vegen en blad harken, ze onderhouden de parkeerplaatsen en terrassen. Bij koud weer zijn ze in het restaurant bezig schoonmaak, emballage, folders vouwen en voerzakjes maken.

Stofzuigen
Zelf zijn ze heel enthousiast over hun werk. Sabrina: "Ik vind het schoonmaken, stofzuigen en buiten vegen leuk."
"Ik vind het vooral leuk om onkruid te wieden en het terras te vegen," vult Henk aan. En Jurgen voegt toe: "Het is mooi om de lasergame schoon te maken."

Midden in de samenleving
Regiomanager Rianne Dunnewold: "Estinea zoekt continu naar kleinschalige activiteiten midden in de samenleving. We sluiten bij voorkeur aan bij bestaande voorzieningen en activiteiten in de samenleving en streven naar nuttig werk met een maatschappelijke waarde. Leren en ontwikkelen is van groot belang. En we letten erop of de werkomgeving aansluit op dat wat de cliënt zelf wil en kan, en of hij er gelukkig en trots van wordt."
Het enthousiasme, de trots en het plezier van Jurgen en Sabrina en de rest laten niets te raden over.

Dieren voeren
De werkzaamheden van de groep worden steeds verder uitgebreid. Zo beginnen de medewerkers binnenkort met het voeren en verzorgen van de dieren op de kinderboerderij, en helpen ze met uitmesten van de dierenweides.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!