Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijzonder optreden op internationaal muziekfestival voor mensen met beperking in Zuid-Korea

8 augustus 2018 Door de redactie Geen reacties

Deze week vindt het internationale Special Art & Music festival in Zuid-Korea plaats, voor artiesten met een verstandelijke beperking. Zanger Arthur Shorty, die in 2006 zijn artiestencarrière bij stichting United by Music begon, mag optreden op dit bijzondere festival.

Even houdt hij zijn adem in.. “Is het echt waar?!” Ja, het is echt waar. In 2006 begon zanger Arthur Shorty zijn artiestencarrière bij United by Music. Twaalf jaar later krijgt hij een bijzondere uitnodiging. Of hij namens United by Music een optreden wil geven in Pyeongchang, Zuid-Korea. Natuurlijk wil hij dat! Zijn droom is uitgekomen.

Arthur de Kort, beter bekend als Arthur Shorty, is artiest bij United by Music. Een internationale stichting die getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking de kans geeft om op te treden. De stichting werd in 2006 opgericht door Joris van Wijngaarden. Met de stichting hoopt hij dat mensen met een beperking een kans krijgen om hun muzikale talenten te ontwikkelen. Het is zijn droom om United by Music over de hele wereld te introduceren. Inmiddels heeft de stichting vestigingen in Nederland, Noorwegen, Roemenië en Noord-Amerika. Arthur is één van de allereerste artiesten.

Arthur is een geweldige entertainer. Op het podium straalt hij en weet hij iedereen te vermaken. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat Arthur het niet altijd even makkelijk heeft. Hij heeft een vlotte babbel en is altijd vrolijk, maar dat is niet altijd zo geweest. Arthur heeft een licht verstandelijke beperking, wat het leven soms moeilijk maakt. Zijn hele leven had hij al gedroomd van het artiestenleven, maar hij heeft nooit gedurfd om ergens aan mee te doen.


Meer zelfvertrouwen
“Iedereen zei altijd dat ik het niet kon, waardoor ik een muur om mezelf heen heb gebouwd en niks meer durfde.” Inmiddels is hij al 12 jaar artiest bij United by Music en zijn leven is drastisch veranderd. Hij treedt ongeveer 50 keer per jaar op, waardoor hij weer zelfvertrouwen heeft gekregen.

Afgelopen maand lag er wel een hele bijzondere uitnodiging op de stoep, een uitnodiging uit Zuid-Korea. Arthur is gevraagd om namens United by Music op te treden tijdens het Special Music and Art Festival in Pyeongchang, Zuid-Korea. Een cultureel festival dat is ontstaan tijdens de Winter Special Olympics, waar mensen met een beperking uit de hele wereld mogen optreden. Door middel van muziek hoopt het festival de inclusie van mensen met een beperking te bevorderen.

Het evenement duurt vijf dagen, van 7 t/m 11 augustus. Arthur bezoekt het festival samen met oprichter Joris van United by Music. Arthur mag het festival met zijn optreden openen, gaat er masterclasses volgen en treedt tijdens de open podia op.  |

Meer informatie op www.unitedbymusic.nl en www.specialmusicfestival.com.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!