Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijzonder lectoraat ‘Begrijpelijk Communiceren’ van start

18 januari 2023 Redactie Klik Geen reacties

Bij de Zuid-Limburgse hbo-instelling Zuyd Hogeschool is begin dit jaar een nieuw bijzonder lectoraat van start gegaan: Begrijpelijk Communiceren.

Dit lectoraat richt zich op communicatiekwetsbare cliënten binnen zorg en welzijn, zodat zij beter kunnen deelnemen aan de maatschappij en sterker in hun zorgproces komen te staan.

Bijzonder lector Ruth Dalemans (in het midden op de foto) geeft aan dat onder meer mensen met een verstandelijke beperking communicatiekwetsbaar zijn. Meedoen in de maatschappij en in het eigen zorgproces is voor hen niet vanzelfsprekend. “Begrijpelijk communiceren is dan ook een belangrijke toegangsdeur naar deelname aan de maatschappij en ook voor het realiseren van passende zorg. Daar gaan we ons op richten binnen het bijzonder lectoraat: communicatie die begrijpelijk is voor de betrokkenen én van betekenis is voor het proces waarin cliënt/burger of naasten betrokken zijn.”

Het nieuwe bijzondere lectoraat wordt ondergebracht bij het lectoraat Autonomie en Participatie en is verbonden met de Academie voor Logopedie. Begrijpelijk Communiceren is er gekomen in nauwe samenwerking met gehandicaptenzorgorganisatie Koraal, dat al veelvuldig betrokken is bij Zuyd Hogeschool.  

Meer informatie over het bijzondere lectoraat lees je op de website Zuyd.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!