Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijscholing probleemgedrag voor gedragsdeskundigen in de gehandicaptenzorg

29 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Het Centrum voor consultatie en expertise (Cce) is bezig een leergang voor gedragsdeskundigen op te zetten, om kennis en ervaring over te dragen die is opgedaan tijdens adviestrajecten in de verstandelijk gehandicaptenzorg. De leergang 'Probleemgedrag in context: de rol van de gedragskundige' is bedoeld voor orthopedagogen en gz-psychologen die werken voor mensen met een verstandelijke beperking, en is ontwikkeld mede op verzoek van het werkveld.

De leergang start als pilot in 2013 en de lessen worden gegeven consulenten van het Cce. Tijdens advisering in de praktijk bouwt het Cce veel kennis op over het omgaan met probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. Die expertise wordt weer gebruikt bij nieuwe consultaties, en voor projecten, studiedagen en publicaties. Deze leergang voor gedragsdeskundigen is een nieuwe stap om de kennis over te dragen.

Regisseursrol
Het programma is gericht op toepassing van kennis, inzicht en vaardigheden in complexe situaties. Het innemen van een inhoudelijke regisseursrol door de gedragskundige in het veranderingsproces staat daarbij centraal. Kritische reflectie op het positioneren, motiveren van teams, samenwerken en afstemmen komen in dit programma nadrukkelijk aan de orde. Ook het oefenen met eigen gedrag als gedragskundige is een belangrijk onderdeel.

Intensieve praktijkdagen
De leergang die najaar 2013 als pilot begint bestaat uit een serie intensieve praktijkgerichte dagen, verspreid over een half jaar. Er kunnen maximaal 15 orthopedagogen en gz-psychologen aan meedoen, uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer op de site van het Cce.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!