Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking

17 augustus 2022 Door de redactie Geen reacties

Tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie heeft René Grotenhuis bijbelverhalen herschreven. De verhalen zijn gebundeld in de Philadelphia Bijbel: ‘Hoopvolle verhalen voor jou’. Verschillende creatieve mensen met een verstandelijke beperking hebben bij een aantal verhalen een tekening gemaakt.

Met een eigen inkleuring van de verhaallijnen heeft theoloog René Grotenhuis de bijbelverhalen meer willen laten aansluiten bij de belevingswereld voor mensen met een verstandelijke beperking. De verhalen zijn in eerste instantie geschreven en voorgelezen op het eigen YouTube-kanaal ‘Hallo Thuis’, van Philadelphia. Grotenhuis gebruikte daarvoor korte zinnen, eenvoudige woorden, zonder te betuttelen en verkortte de verhalen of splitste ze op.

Om de voorgelezen verhalen te bewaren zijn ze gebundeld, waarbij vooraf gevraagd is naar de lievelingsverhalen van bewoners. Een selectie daarvan is opgenomen. Zoals het scheppingsverhaal:

“Nadat God zijn adem over de duisternis heeft geblazen, maakt hij een wereld waar je kunt leven. Eerst maakt hij het verschil tussen dag en nacht. Voor de dag hebben we veel licht nodig. God maakt de zon. Daarna zegt hij: ‘De nacht mag niet helemaal donker zijn’. In de nacht wil God ook lichtpuntjes zien. Dat worden de maan en de sterren.

Er is licht maar verder is er nog niks. God ruimt de modder op. Hij maakt een verschil tussen water en land. Het water stroomt naar elkaar toe. Het wordt zee. Hierdoor wordt het land droog. ‘Nu begint het ergens op te lijken’, denkt God. Hij is tevreden.”

De eigen invulling en woordkeuzes kan soms wel een gevoel van vervreemding geven, zoals ‘God die een stuk aarde pakt en kneedt tot een mens’. Over de tien regels (geboden) van God, staat regel 2: ‘Maak geen beelden van mij. Ik ben altijd anders dan je denkt...’ Maar bij het scheppingsverhaal is wel een persoonsfiguur getekend die blaast, waarbij staat: ‘God blaast zijn adem over het stukje aarde.’ Ook heb ik nooit geweten dat ‘twee muizen en twee konijnen als eerste aan boord gingen bij Noach.’ En dat Jezus in de woestijn een korte broek aan had.

De verhalen vragen er om na lezing nog even door te spreken met bewoners, of ze de boodschap goed hebben begrepen. Zoals het verhaal van Abel, die een schaap slacht en aansteekt, Kaïn die zijn broer doodt uit jaloezie, Mozes die hoopt dat de politie hem niet kan vinden, nadat hij een man heeft doodgeslagen en koning David die straf krijgt omdat hij de vrouw van Uria wilde hebben en zijn kind verliest.

De prachtige tekeningen maken het boek tot een kleurrijke uitgave. De theoloog en auteur René Grotenhuis heeft het eindresultaat niet meer meegemaakt. Zijn dochter Judit Grotenhuis, communicatiemedewerker bij Philadelphia, heeft geholpen met de totstandkoming van het boek. | AMK

philadelphia_bijbel_2.jpg

Philadelphia Bijbel. Hoopvolle verhalen voor jou. Door: René Grotenhuis en Naomi Wiskerke-van Lobenstein (twee verhalen) Uitgegeven door Stichting Philadelphia Zorg. Prijs € 19,50 (excl € 4,20 verzendkosten). 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!