Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bibliotheek met voorleesboeken voor kinderen met meervoudige handicaps

20 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Ter gelegenheid van de nationale voorleesdag is in Kinderdagcentrum de Honingraat in Noordwijkerhout tijdens een voorleesontbijt de eerste Nederlandse Voorlezen-plusbibliotheek geopend door burgemeester Goedhart van Noordwijkerhout.

De burgemeester en enkele bekende Nederlanders lazen daarna voor uit ‘gewone’ kinderboeken. Begeleidsters van het kinderdagcentrum lazen in de groepen een ‘Voorlezen-plus’ boek voor.

Voorlezen-plus
Voorlezen-plus maakt het mogelijk om voor te lezen aan kinderen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Gewone voorleesboeken voldoen voor hen niet altijd. Voorlezen-plus boeken zijn persoonlijke verhalen, gemaakt door ouders en begeleiders op maat van de luisteraar. Aan het verhaal worden zintuiglijke prikkels toegevoegd, zoals geuren, smaak of geluiden. Het is niet altijd gemakkelijk om contact te maken met ernstig beperkte kinderen. Het voorlezen met deze boeken biedt een mogelijkheid tot contact en geeft alle betrokkenen veel plezier.

Bibliotheek
Om meer kinderen met beperkingen kennis te laten maken met deze bijzondere manier van voorlezen hebben Carla Wikkerman en Nelleke Boer, gedragskundigen bij het Raamwerk, een Voorlezen-plus bibliotheek samengesteld in kinderdagcentrum De Honingraat. De boeken zijn duplicaten van verhalen die ontwikkeld zijn tijdens workshops in het hele land. Met behulp van sponsors konden de materialen voor de bibliotheek worden aangeschaft. Meer informatie: www.voorlezen-plus.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!